Tusk: Det mest utfordrende G7-møtet på flere år

USAs president Donald Trump i samtale med Emmanuel Macron, Donald Tusk og Justin Trudeau.
USAs president Donald Trump i samtale med Emmanuel Macron, Donald Tusk og Justin Trudeau. Foto: Andrew Medichini / AP

EU-president Donald Tusk kaller G7-toppmøtet på Sicilia det mest utfordrende møtet i gruppen på en rekke år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusk kom med uttalelsen like før lederne fra USA, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia, Canada og Japan skulle møtes i feriebyen Taormina fredag.

– Det er ingen tvil om at dette vil bli det mest utfordrende G7-toppmøtet på flere år, sa Tusk og viste til at deltakerne har svært ulike standpunkt når det gjelder sentrale spørsmål som klimaendringer og internasjonal handel.

– Det viktigste er at vi må stå sammen når det gjelder å forsvare den regelbaserte internasjonale ordenen. Hvis vår gruppe ikke er tilstrekkelig målbevisst og samlet, kan situasjonen i verden virkelig komme ut av kontroll, sa Tusk.

Ingen optimist

Han antydet også at USAs president Donald Trumps innstilling til Russland og Vladimir Putin er sentimental.

– Kanskje jeg er mindre optimistisk når det kommer til president Putins planer og intensjoner, kanskje mindre sentimental, sa Tusk, som dagen før møtte Trump i Brussel.

Trump deltar på sitt første G7-møte. Det samme gjør Frankrikes nyvalgte president Emmanuel Macron. Møtet varer til lørdag, men Storbritannias statsminister Theresa May reiser trolig hjem allerede fredag kveld som følge av terrorangrepet i Manchester.

Aktuelt: Stoltenberg: – Ingen tvil om at Trumps stil er uvant

Terrorisme

EU-president Donald Tusk. Foto: Tiziana Fabi / AFP
EU-president Donald Tusk. Foto: Tiziana Fabi / AFP

Men før det er May ventet å lede en debatt om terrorisme. Hun vil under møtet trolig kreve at G7-landene legger økt press på internettselskaper som Facebook og Twitter for å få dem til fjerne innlegg med ekstremistisk innhold fra sine sider.

Flere av deltakerne vil trolig også prøve å få klarhet i om Trump mener alvor med sin lunkne innstilling til Parisavtalen. De vil trolig også forsøke å overtale ham til å satse mer på fornybar energi og mer miljøvennlig teknologi som kan skape flere arbeidsplasser og økonomisk vekst.

Les også:

Trump: – Iran skal aldri få ha atomvåpen

– Vår sikkerhet avhenger fortsatt av USAs atomvåpen

Putin: Klimaendringene kan være naturlige

G7:

* Står for Gruppen av sju nasjoner. Etablert i Frankrike i 1975 som et uformelt møte bak lukkede dører for lederne i verdens viktigste industriland: USA, Canada, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Italia og Japan.

* Russland deltok fra 1991 og ble regnet som fast medlem fra 1997. Gruppen skiftet da navn til G8 fram til russerne ble utestengt i 2014, som følge av annekteringen av den ukrainske Krim-halvøya.

* EU er også fast representert på G7-toppmøter.

* G7 er ingen internasjonal organisasjon eller institusjon og bygger ikke på noe juridisk grunnlag. Det er et uformelt forum som skal gi noen av verdens fremste ledere mulighet til å drøfte viktige saker bak lukkede dører.

* Selv om G7 ikke tar juridisk bindende beslutninger, kan gruppen legge viktige politiske føringer i en rekke saker.

Personvernpolicy