Trump møtte EUs ledere i «Tusk Tower»

USAs president Donald Trump ble tatt imot av EUs president Donald Tusk da han møtte EUs ledere i Brussel torsdag morgen. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trump ble tatt imot av EUs president Donald Tusk da han møtte EUs ledere i Brussel torsdag morgen. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump har møtt EUs ledere for første gang. Møtet kan bidra til å forme hans syn på EU. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Møtet med EUs ledere er trolig det viktigste under president Trumps besøk i Brussel, mener Jan Techau, utenrikspolitisk analytiker ved American Academy i Berlin.

– Det kan bidra til å forme hans inntrykk av EU i lang tid framover, sier Techau til NTB.

– Mitt håp er at han skal få litt respekt for og tillit til sine motparter, at han ikke bare skal se på dem som klovner fra Brussel. Det vil være en fordel hvis han forstår at dette er seriøse mennesker, sier han.

Les også: Europa tripper spent før møtet med Trump

Tusk Tower

Presidenten ble tatt imot av EUs president Donald Tusk. Det var først lagt opp til en fortrolig samtale der kun Trump, Tusk, EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker og ytterligere én representant til fra USA, trolig utenriksminister Rex Tillerson, skulle delta.

Deretter skulle det holdes et utvidet møte med flere representanter på begge sider av bordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Besøket fant sted i Europa-bygningen, som er EU-rådets splitter nye hovedkvarter i sentrum av Brussel. Bygningen er formet som et egg inni et reir, og det er her EUs president Donald Tusk har sitt kontor. I Brussel omtales bygningen humoristisk som «Tusk Tower».

Les også: Hektisk møteprogram for Trump

EUs president med sterkt budskap

De grunnleggende vestlige verdiene er det som gir samarbeidet med USA sin dypeste mening, sier EUs president Donald Tusk etter møtet med USAs president.

EU-presidenten tok imot USAs president Donald Trump ved EU-rådets hovedkvarter i Brussel torsdag formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mitt hovedbudskap til president Trump var at det som gir vårt samarbeid og vennskap dypest mening, er grunnleggende vestlige verdier som frihet, menneskerettigheter og respekten for menneskets verdighet, sa Tusk da han møtte pressen etter besøket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den største oppgaven i dag er å konsolidere hele den frie verden rundt disse verdiene. Ikke bare rundt interesser. Verdier og prinsipper må komme først. Det er det vi i Europa og USA burde si, sa han.

Vil bygge tillit

En høytstående tjenestemann i EU sa i forkant av møtet at målet nettopp var å bygge et tillitsforhold til den amerikanske presidenten.

– Dette blir et viktig møte fordi det er første gang EUs ledere møter ham personlig, sa tjenestemannen.

– Bare det at dette møtet finner sted, er en suksess. Det har vært mye engstelse og frykt for hvilken retning USA vil gå i med den nye administrasjonen, sa kilden.

Trump har tidligere uttalt seg svært nedsettende om EU. Han har gitt uttrykk for sterk støtte til brexit og også antydet at flere land bør gjøre som britene og gå ut av unionen. EUs ledere har ikke gjort noe forsøk på å skjule sin irritasjon over dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Melby: – Mulighet for at Trump stilles for riksrett

Frykter for verdensordenen

Tusk selv skriver på Twitter at målet hans er å overbevise den amerikanske presidenten om at «den frie verden» må samarbeide for å unngå en utvikling mot en «postvestlig verdensorden».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ideen om en postvestlig verdensorden, der USA og Europa mister innflytelse og makten flyttes mot land som Russland og Kina, har vært på moten blant verdenslederne de siste månedene. Hos noen som et håp, hos andre som et skrekkscenario.

Det er ventet at nettopp slike spørsmål vil bli et viktig tema for diskusjon også på NATOs toppmøte i Brussel torsdag kveld og på G7-toppmøtet i Italia fredag og lørdag.

Les også: Trump tilbrakte 29 minutter i audiens hos pave Frans

– Virker som vi er på samme linje

Også andre ledere fra EU og USA deltok på møtet, der utenrikspolitikk, sikkerhet, klima og handel ble diskutert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min opplevelse var at vi var enige på mange områder, først og fremst når det gjelder terrorbekjempelse. Jeg trenger ikke å forklare hvorfor, sa Tusk.

– Noen spørsmål er fortsatt åpne, som klima og handel. Jeg er heller ikke 100 prosent sikker på at vi kan si i dag at vi har en felles posisjon når det gjelder Russland. Men når det gjelder konflikten i Ukraina, virker det som vi er på samme linje, fortalte han.

Trump møter senere torsdag stats- og regjeringssjefene i NATO ved alliansens nye hovedkvarter i Brussel.