Europa tripper spent før møtet med Trump

USAs president Donald Trump og hans kone Melania er på sin første utenlandstur etter at han flyttet inn i Det hvite hus. Her er de ved ankomst i Italia.
USAs president Donald Trump og hans kone Melania er på sin første utenlandstur etter at han flyttet inn i Det hvite hus. Her er de ved ankomst i Italia. Foto: Andrew Medichini / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Europeernes håp er at USAs president Donald Trump holder seg til manus når han kommer til Brussel. Ellers frykter de at alt kan skje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Besøket er som et stort geopolitisk stevnemøte med en person du bare har sett bilder av på nettet, mener Jan Techau, utenrikspolitisk analytiker ved American Academy i Berlin.

– Vi er ikke i stand til å fjerne usikkerheten om Trump, sier Techau til NTB.

– Vi vet simpelthen ikke hva han kommer til å si neste gang, eller hvilke tanker som vil falle ham inn når han skal delta i diskusjoner om saker som EU, handel, atomavtalen med Iran, pengebruk i NATO og kamp mot terror, sier han.

Vellykket reise

Brussel er nest siste stopp på Trumps store utenlandsreise, der han allerede har besøkt Saudi-Arabia, Israel, Palestina og Vatikanet.

Så langt har det gått bra. Trump har fått en kjærkommen pause fra skandalene på hjemmebane. Han har danset sverddans med kong Salman, fått skryt på TV og stort sett holdt seg til manus i taler der hvert ord har vært nøye veid og vurdert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han har vært disiplinert. Jeg tror nok europeerne håper det forblir slik, sier Techau.

Les også: Trump: – Iran skal aldri få ha atomvåpen

Et helvete på jord

Det er likevel ikke gitt at besøket i Brussel blir like vellykket. Trump har sagt mye stygt om både EU og NATO. Han har også fornærmet Brussel, som han mener er blitt et «hellhole» – et helvete på jord – på grunn av radikalisering og mangelfull integrering av muslimer.

Torsdagen begynner med et vanskelig møte mellom president Trump og EUs ledere. Der deltar både EUs president Donald Tusk og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. De har vært rasende på Trump for hans støtte til brexit og antydninger om at flere land bør gå ut av EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter møtet med EU skal Trump spise lunsj med Frankrikes nye president Emmanuel Macron. Også der kan det bli en utfordring å finne saker hvor de er enige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump: Krigen mot terror handler ikke om religion

Middag hos NATO

Besøket avsluttes med en stor middag med stats- og regjeringssjefene i NATO. Der deltar også statsminister Erna Solberg (H), som møter Trump for første gang i Brussel.

– Men det er en middag med mange mennesker. Det blir kanskje en mulighet til å hilse på ham, men ikke noe mer enn det, sier hun.

I forkant av møtet har NATO-diplomater spurt og gravd hos sine amerikanske kollegaer for å prøve å finne ut mer om hva Trump har tenkt å si.

Ingen er helt sikre.

– Men stats- og regjeringssjefene kommer ikke til møtet i den hensikt at det skal bli mislykket, sier en NATO-diplomat anonymt.

– Jeg vil tro at også Trump er interessert i at det skal bli en suksess, sier diplomaten.

Les også: Rouhani svarer på Trumps utfall mot Iran

Nye klær

NATO har fått nye klær og et nytt lag med sminke før stevnemøtet. Stats- og regjeringssjefene skal innvie NATOs nye hovedkvarter, som har kostet 1,1 milliarder euro å bygge og etter planen skal være innflyttingsklart i løpet av året.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg er det ventet vedtak om økt innsats i kampen mot terror og nye tiltak for å få europeiske land til å bruke mer penger på forsvar.

Men det er ingen store grep i vente, til det er uenigheten for stor blant medlemslandene.

Nettopp det skaper en viss uro hos europeerne for hvordan Trump vil reagere. Det er ikke utenkelig at han vil føle behov for å gi sine allierte et lite klyp.