CIA-sjef var bekymret for kontakt mellom Russland og Trumps folk

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere CIA-sjef John Brennan sier han i fjor sommer var bekymret for kontakten mellom Donald Trumps medarbeidere og russiske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Situasjonen fikk Brennan til å lure på om russerne forsøkte å få personer tilknyttet Trumps valgkamp til å samarbeide. I fjor sommer ble han gradvis mer bekymret, sa den tidligere CIA-sjefen under en høring i Representantenes hus tirsdag.

Brennan mener russiske myndigheter sto bak et «aggressivt» og «omfattende» forsøk på å påvirke det amerikanske presidentvalget. Allerede i fjor konkluderte amerikansk etterretning med at russernes mål var å hjelpe Trump, og ødelegge for Hillary Clinton.

Russiske myndigheter skal ha forsøkt å påvirke samfunnsdebatten via ulike medier, og stått bak hackerangrep rettet mot Det demokratiske partiet. Informasjon som var skadelig for Demokratene, ble senere lekket.

Aktuelt: Trump-rådgiver granskes i Russland-saken

FBI-etterforskning

Tidligere CIA-sjef John Brennan under høringen i etterretningskomiteen i Representantenes hus tirsdag. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Tidligere CIA-sjef John Brennan under høringen i etterretningskomiteen i Representantenes hus tirsdag. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Brennan forteller at han tok saken opp direkte med sjefen for den russiske etterretningsorganisasjonen FSB. FSB-sjefen avviste anklagene, slik andre representanter for russiske myndigheter også har gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under høringen tirsdag sa Brennan at han ikke vet om det faktisk var noe samarbeid mellom russiske myndigheter og personer tilknyttet Trumps valgkamp. Trump selv har flere ganger avvist at det fantes noe slikt samarbeid.

Trump selv har flere ganger avvist at det fantes noe slikt samarbeid. Presidenten mener han er utsatt for en heksejakt, og tidligere denne måneden sparket han FBI-sjefen James Comey.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av presidentens talspersoner sa etterpå at de håpet sparkingen av Comey ville bidra til at Russland-etterforskningen fikk en «konklusjon».

Aktuelt: Melby: – Mulighet for at Trump stilles for riksrett

Kalte inn til møte

I juli i fjor valgte Brennan å innkalle representanter for CIA, FBI og etterretningsorganisasjonen NSA til et møte for å diskutere Russlands forsøk på å påvirke presidentvalget.

På dette tidspunktet var CIA-sjefen allerede bekymret for et mulig samarbeid mellom Russland og Trumps medarbeidere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vet at det var et tilstrekkelig grunnlag av informasjon og etterretning til at FBI måtte gjennomføre videre etterforskning, sa Brennan under høringen.

Store mengder informasjon fra dataangrep rettet mot Demokratene ble offentliggjort av nettstedet WikiLeaks under valgkampen i fjor. Brennen mener det foregår et samarbeid mellom Russland og WikiLeaks via mellommenn – til tross for at både russerne og nettstedet benekter dette.

Mens amerikansk etterretning nå hevder Russland har blandet seg inn i amerikansk politikk, har russerne mange ganger tidligere rettet lignende anklager mot USA. Russiske myndigheter har uttrykt sterk misnøye med amerikanske forsøk på å påvirke den politiske utviklingen både i Russland og flere av Russlands naboland.

Les også:
Trump: – Iran skal aldri få ha atomvåpen
Rouhani svarer på Trumps utfall mot Iran

Fakta om Russland-anklagene mot Trump-administrasjonen

* Amerikanske etterretningsorganisasjoner konkluderte i fjor med at Russland forsøkte å hjelpe Donald Trump og skape problemer for Hillary Clinton før presidentvalget i USA. Det ble ikke påviste noe samarbeid mellom Trump og russerne.

* I februar skrev New York Times at avlyttede telefonsamtaler viste at valgkampmedarbeidere og andre personer med tilknytning til Trump i 2016 gjentatte ganger hadde kontakt med høytstående russiske etterretningsagenter.

* I februar viderebrakte CNN og New York Times ubekreftede opplysninger om at russerne skal ha forsøkt å påvirke Trump i minst fem år, blant annet ved å tilby ham lukrative forretningsavtaler.

* I mars bekreftet FBI-sjef James Comey for første gang at FBI etterforsker Russlands innblanding i valget og de påståtte forbindelsene mellom russerne og Trumps medarbeidere.

* Saken granskes også av flere komiteer i Kongressen.

* 10. mai ble Comey oppsagt. Trump har bekreftet at han hadde blant annet Russland-saken i tankene da han besluttet å sparke FBI-sjefen.

* Ifølge amerikanske medier avslørte Trump strengt hemmelig etterretningsinformasjon om IS i et møte med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Det hvite hus i forrige uke. Trump selv nekter for å ha gjort noe galt.

* Onsdag ble tidligere FBI-direktør Robert Mueller utpekt som spesialetterforsker som skal granske den mulige russiske innblandingen i valget i fjor.