900 EØS-millioner fra Norge til Portugal

EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen. Mandag signeres ny samarbeidsavtale med Portugal.
EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen. Mandag signeres ny samarbeidsavtale med Portugal. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Norge og Portugal undertegner en ny avtale om bruk av 900 millioner kroner i EØS-midler i Portugal, ifølge Utenriksdepartementet (UD).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av dette skal over 62 millioner euro, altså 550 millioner kroner, brukes på å styrke næringslivs-, forsknings- og klimasamarbeid, heter det i en pressemelding fra UD. Avtalen undertegnes i Lisboa mandag.

– Både i Norge og Portugal er bedrifter som lever av havet, en viktig drivkraft i økonomien. Vi samarbeider godt i dag, og vi ønsker å forsterke dette samarbeidet ytterligere gjennom den nye samarbeidsavtalen, sier EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen.

Videre sier UD at Innovasjon Norge vil spille en nøkkelrolle for å tilrettelegge for samarbeid mellom norske og portugisiske partnere.

– Det er ikke bare norsk næringsliv og forskningsinstitusjoner som kan inngå i samarbeidsprosjekter. Her ligger det store muligheter for blant annet kommuner, frivillige organisasjoner og kultursektoren. Alle som vil være med å skape et grønt, konkurransedyktig og inkluderende Europa er velkommen til å delta, fortsetter Bakke-Jensen.

Gjennom EØS-avtalen er Norge en del av det indre marked i Europa. Til gjengjeld betaler Norge EØS-midler som fordeles på 15 mottakerland. Midlene er på 2,8 milliarder euro i perioden 2014–2021. Norge dekker 98 prosent av regningen, mens Island og Liechtenstein betaler resten.

Personvernpolicy