Søviknes om MDG-vedtak: – Vil være en katastrofe for Norge

Olje- og energiminister Terje Søviknes på landsmøtet til Fremskrittspartiet på Gardermoen.
Olje- og energiminister Terje Søviknes på landsmøtet til Fremskrittspartiet på Gardermoen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Olje- og energiminister Terje Søviknes reagerer sterkt på Miljøpartiet De Grønnes vedtak om å fase ut olje og gass i Norge i løpet av 15 år. – Det er Søviknes som er katastrofen, sier MDGs talsperson Rasmus Hansson. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har problemer med å finne kraftige nok uttrykk til å beskrive dette. Det vil være en katastrofe for Norge å gå bevisst inn for en styrt avvikling av vår viktigste næring, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) til Nettavisen.

Oljeministeren som under landsmøtet til Fremskrittspartiet tidligere i mai uttalte at «olja skal opp», har lite til overs for vedtaket til MDG at Norge skal fase ut olje og gass i løpet av 15 år.

Det er fem år kortere enn det tidligere målet til partiet.

– Hinsides all fornuft

Søviknes utdyper overfor ABC Nyheter at han mener MDG «river livsgrunnlaget vekk fra de som jobber innenfor olje og gass».

– De som fortsatt jobber innen olje og gass blir nok ikke mindre bekymret for arbeidsplassene sine av at MDG vil ha en styrt avvikling av næringen innen 15 år. MDG avvikler med viten og vilje 200.000 gode og lønnsomme arbeidsplasser. Hva tror Hansson disse 200.000 ingeniørene, økonomene, industri- og fagarbeiderne og deres familier tenker i dag? Livsgrunnlaget deres rives vekk, sier Frp-statsråden til ABC Nyheter og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hansson og MDG fornekter blindt at verden også skal ha vesentlig med olje og gass i verdensenergimix i generasjoner fremover. Å stenge ned vår viktigste næring som sikrer kommende generasjoner tusenvis av lønnsomme arbeidsplasser og mulighet til å finansiere sine velferdstjenester innen barnehage, skole, helse og eldreomsorg er og forblir hinsides all fornuft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Olje- og energiministeren mener det i fremtiden vil bli stor etterspørsel etter olje og gass i tiårene fremover.

Søviknes viser til at den siste rapporten fra Det Internasjonale Energibyrået (IEA) og fornybarorganisaajonen IRENA «viser at vi kan ha 40% olje og gass i verdens energimiks i 2050, - i et scenario der vi faktisk når 2 gradersmålet i Parisavtalen».

– Hvorfor skal ikke Norge være med å konkurrere om å levere disse ressursene? Vi har halvparten så store CO2-utslipp fra vår olje- og gassproduksjon som snittet av resten av verden, og vi er ledende på ny miljøteknologi, sier Frp-ministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: MDG vil fase ut oljenæringen innen fem år

– Søviknes er en katastrofe for norsk klimapolitikk

Til ABC Nyheter sier Rasmus Hansson at det er «Søviknes som er en katastrofe for norsk klimapolitikk».

Miljøpartiet De Grønnes nasjonale talspersoner Rasmus Hansson og Une Aina Bastholm. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Miljøpartiet De Grønnes nasjonale talspersoner Rasmus Hansson og Une Aina Bastholm. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det er en bonus i seg selv at Søviknes mister munn og mæle. Katastrofen er jo Søviknes selv, sier Hansson til ABC Nyheter og fortsetter:

– Han er en katastrofe for norsk klimapolitikk, en katastrofe for å finne trygge, grønne arbeidsplasser til de som har mistet jobben og kommer til å miste jobben i oljenæringen, sier MDG-toppen og peker på at tusenvis har mistet jobbene sine siden 2014.

Aktuelt: Studie viser at regjeringen har overhørt samtlige oljeråd

Over 40.000 stillinger i olje- og gassbransjen er blitt borte siden begynnelsen av 2014.

– Det Søviknes gjør er å holde liv i illusjonen om at det finnes mange trygge jobber i oljenæringen i evigheter, sannheten er den stikk motsatte, hevder Hansson som sier MDG vil skape nye «grønne arbeidsplasser».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Folk i og rundt oljenæringen er dypt bekymret for jobbene sine. Det de trenger er en regjering som satser hardt på de nye og trygge arbeidsplassene, og for å gjøre det må man bestemme seg for å ville det. Det er det MDG vil, og vi vil bruke ressursene og skape de nye jobbene, sier Hansson og kommer med et siste stikk til Søviknes:

– Hans løsning kommer bare til å føre til at enda flere mister jobben i oljenæringen på helt ukontrollert vis uten at regjeringen har en plan.

LOs største forbund, Fagforbundet, vil ha slutt på petroleumsinvesteringer innen 2050. Også da reagerte Søviknes.

Les saken: Søviknes advarer Fagforbundet om oljestans

Søviknes: – MDG bidrar til å skremme bort unge

Søviknes er ikke overraskende sterkt uenig i kritikken fra MDG.

– Det er flott at MDG vil skape nye arbeidsplasser. Det vil regjeringen også, men det må være lønnsomme arbeidsplasser i privat sektor. Ikke politikerskapte og subsidierte arbeidsplasser slik MDG skisserer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– MDG bidrar til å skremme bort unge fra å velge petroleumsfag som utdanningsvei. Olje og gassbransjen trenger fortsatt de klokeste hodene og de flinkeste hendene i fremtiden, sier olje- og energiministeren.

Søviknes mener optimismen nå er tilbake i oljenæringen.

– Det er fullt mulig å skape nye arbeidsplasser i andre næringer, samtidig som vi opprettholder en sterk petroleumsnæring. Vi ser nå at dette skjer med FrP/H-regjeringen. Ledigheten er på vei ned, og optimismen tilbake i næringslivet.

PS! Hansson og partiets andre talsperson, Une Bastholm, stemte faktisk imot forslaget om å avvikle oljenæringen innen 2023. Både programkomiteen og sentralstyret ville beholde kravet om 20 år utgangspunkt for nedfasing.

– Jeg tenkte at 20 år var ambisiøst nok for folk, og tror ikke det er dette som er det som skal til for at flere vurderer å stemme MDG, sier Bastholm til NRK.

Les også: Kamp om lønnsstopp på MDGs landsmøte