Meny

Erna på brannslokking i Nord-Norge

Statsminister Erna Solberg og sjef for Marinejegerne Petter Hellesen kjører en stor militær rib på Ofotfjorden under et besøk til Marinejegerkommandoen ved Ramsund Orlogsstasjon. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
Statsminister Erna Solberg og sjef for Marinejegerne Petter Hellesen kjører en stor militær rib på Ofotfjorden under et besøk til Marinejegerkommandoen ved Ramsund Orlogsstasjon. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
Med dramatiske kulisser fortsatte statsminister Erna Solberg (H) fredag sin ferd mellom nordnorske suksesshistorier i en landsdel der regjeringspartiene sliter.

Når Solberg lørdag ettermiddag returnerer, har hun på tre dager rukket å besøke hele tolv kommuner i Troms og Nordland. Mini-turneen minner sterkt om regjeringssjefens snikåpning av kommunevalgkampen i Lofoten, Bodø og Vesterålen sommeren 2015.

Den gang som nå, var det nordnorsk suksess, modernitet og livskraftige lokalsamfunn som fikk statsministerens oppmerksomhet.

– Det går ekstra godt i Nord-Norge. Ledigheten faller, og veksten er høyere her enn i resten av landet, sa Solberg til NTB før turnéstart.

Ikke flinke nok

På kaia i Tromsø innrømmet hun i et intervju med Nordlys at hun og regjeringen ikke har nådd godt nok ut med sitt budskap i nord.

– Vi har ikke vært flinke nok til å forklare reformene våre. Det er viktige reformer, det er gode reformer. Men vi har ikke nådd godt nok ut til folket med budskapet, sa Solberg før hun tok båt til Finnsnes og Tranøy.

Her åpnet hun Salmars hypermoderne settefiskanlegg som med en minimal bemanning skal produsere 15 millioner smolt i året.

Oppdrettsfisken kan i framtiden fores opp med alger fra Finnfjord Smelteverk som ikke bare dyrkes i restvarmen fra ferrosilisiumproduksjonen, men også tar opp i seg CO2 fra avgassene.

Vannkanon

Sammen med justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) slokket Solberg en simulert flybrann på den tidligere nedleggingstruede nasjonale utdanningsinstitusjonen for brannmenn, Norges brannskole på Tjeldsund. For statsministeren var det å styre Norges mest moderne brannbil med en joystick nesten som å spille et spill.

- Denne rundreisen viser det innovative og nyskapende Nord-Norge, samtidig som vi får nyte våren her i nord, sa en fornøyd statsminister til NRK i Tjeldsund før hun hastet videre til styrkedemonstrasjon og terrengkjøring med de tøffeste av de tøffeste av Norges spesialstyrker i Ramsund en knapp mil unna.

Skuffet

Mens Bodø og Vesterålen venter på å vise fram sine nordnorske framtidsfortellinger, rykker avtroppende leder Yngve Laukslett i Andøy Høyre ut i skuffelse over egen statsminister som dropper Andøya på sin Nord-Norge turné.

For to uker siden varslet han sin avgang i skuffelse over kompensasjonen moderpartiet tilbød for nedleggelsen av Andøya flystasjon. Kommunen frykter at hver femte innbygger må flytte etter nedleggelsen.

– Høyre har mange gode saker, men for oss overskygger nedleggelsen av flybasen alle de gode tingene partiet gjør. Her på Andøya sitter vi med en følelse av at lederskapet unngår oss, sier Laukslett til NRK.

Populært