Svensk etterforskning av Assange stanses

Foto av WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange tatt på balkongen til Ecuadors ambassade i London i februar i fjor. Foto: NTB scanpix
Foto av WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange tatt på balkongen til Ecuadors ambassade i London i februar i fjor. Foto: NTB scanpix
Svensk påtalemyndighet har besluttet å stanse etterforskningen av WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange. Dermed oppheves arrestordren mot ham.

Det opplyser påtaleleder Marianne Ny i en pressemelding fredag. En pressekonferanse om saken skal holdes klokken 12.

Assange ble avhørt i november i fjor i Ecuadors ambassade i London. Han er i Sverige anklaget for voldtekt og seksuelle overgrep, som skal ha funnet sted i august 2010.

Assange nekter for anklagene.

Frykten for å bli utlevert til USA er den viktigste grunnen til at han de siste årene har oppholdt seg i Ecuadors ambassade i London og har nektet å reise til Sverige. I USA vil han risikere straffeforfølgelse for offentliggjøring av hundretusenvis av hemmeligstemplede dokumenter.

Assanges advokat, Per E. Samuelson, har tidligere uttalt at bevisene i voldtektssaken er svekket og at arrestordren mot Assange burde oppheves.

Britisk politi bekrefter at Julian Assange fortsatt er etterlyst og vil bli arrestert dersom han forlater Ecuadors ambassade i London.

Med andre ord er det foreløpig ikke noe håp for WikiLeaks-grunnleggeren om å sette seg på flyet til Ecuador, der han har fått innvilget politisk asyl, med det første.

Saken oppdateres

Les også: –USA forbereder siktelse mot WikiLeaks-grunnlegger

Trump viser til Assange i hacking-strid

Øyne rettet mot Assange etter reduksjon av Mannings straff

Populært