Aksjon mot vareutlevering i hele Norge:Bøndene protesterte – ville tømme butikkene for matvarer

Se opptakt av bøndenes protestaksjonen fra Kalbakken i Oslo tidligere i dag.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bøndenes protestaksjon mot landbruksoppgjøret fredag morgen ble avsluttet klokken 9. - Vi har oppnådd det vi ønsket, sier bondelagets leder Lars Petter Bartnes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har fått oppmerksomhet om at norskprodusert mat i butikkene ikke er noen selvfølge, sier Bartnes til NTB.

Aksjonen ble startet på 25 steder landet rundt fredag morgen.

- Dette er en planlagt avslutning av aksjonen etter at blokaden er blitt gjennomført etter planen, sier Bartnes.

- Vi har ikke ønsket å ramme forbrukere og andre som jobber i matkjedene og ber om forståelse om noen har hatt ulempe som følge av blokaden, sier han.

Politi ville stoppe blokade

Tidligere i morges fortsatte blokaden ved ASKOs hovedlager i Vestby etter at politiet så seg nødt til å gripe inn. Over hele landet protesterer bønder mot jordbruksoppgjøret.

Politiet er til stede på flere av aksjonsstedene. På Jessheim har politiet på Romerike fått flere klager på traktorer som hindrer trafikken og gjør at folk ikke kommer seg på jobb. I Vestby i Akershus så politiet seg nødt til å avbryte aksjonen ved ASKOs hovedlager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bønder aksjonerer på ASKO og politiet er på stedet. De pålegges å avbryte aksjonen, opplyste Øst politidistrikt på Twitter like før klokken 7.

Like etter kunne leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag fortelle til NTB at det hele beror på en misforståelse, og at aksjonen får fortsette.

– Det som foregår i Vestby beror på en misforståelse. De skal få lov til å fortsette aksjonen. Grunnen til at politiet grep inn, var at situasjonen ble oppfattet som trafikkfarlig. Det går fint at de fortsetter å stå der, sier Bartnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samme politidistrikt forteller at de har mottatt klager på bønder som aksjonerer i Snipetjernveien og Regnbueveien på Langhus.

Les også: Geir Pollestad (Sp) forventer at Venstre og KrF blir med på bonde-løft

Sinte bønder varsler aksjoner

25 steder i Norge

Like før klokken 6 dukket de aksjonerende bøndene opp med sine traktorer ved ASKOs grossistlager på Kalbakken. I det fuktige tåkehavet var flere titalls bønder på plass med fire traktorer som de hadde parkert utenfor portene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Traktorene er parkert slik at trafikken kan kjøre forbi. ASKOs lastebiler får kjøre inn til lasterampene, men ingen får kjøre ut igjen av området. En bil kom seg imidlertid ut igjen, men bøndene hadde forsikret seg om at bilen var tom.

– Vi er rundt 50 stykker her på Kalbakken og aksjonerer på 25 steder i hele Norge for å ramme de tre store dagligvarekjedene, sier Bartnes.

Les også: – Tilbudet er sjokkerende dårlig

Tine får kjøre

Han forteller at Tines lastebiler får kjøre, ettersom det er dagligvarekjedene de ønsker å ramme med aksjonen. Det er uvisst hvor lenge de kommer til å holde aksjonen gående.

Mellom 200 og 300 bønder hadde planlagt å blokkere utkjøringen av varer fra Norgesgruppen, Coop og Remas grossistlagre over store deler av landet fredag morgen. Blokadene er en protest mot landbruksoppgjøret, der det tirsdag ble brudd i forhandlingene mellom regjeringen og bøndene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil synliggjøre at norsk mat ikke er en selvfølge, sa Bartnes til NTB torsdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bøndene krever 1,45 milliarder i jordbruksoppgjøret

Færre matvarer i butikkene

Torsdag aksjonerte bønder langs veier og i butikker landet over, men fredag trappes altså aksjonen opp. Konsekvensen blir færre matvarer i butikkhyllene.

– Vi ønsker ikke å ramme forbrukerne, men vi må si klart ifra om konsekvensene av at regjeringen ikke vil satse på et jordbruk over hele landet. Det er en politikk som kan ramme forbrukerens ønsker om trygg kvalitetsmat, sier Bartnes.

– Vi har et godt grunnlag å gjennomføre aksjonen på, og organisasjonen er godt rigget for å gjennomføre aksjonen. Medlemmene våre er frustrerte over at vi ikke fikk til et forhandlingsresultat, sier bondelagslederen.

Les også: Nå går jordbruksoppgjøret mot brudd

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rammer forbrukerne

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp), som satt på motsatt side av bordet da forhandlingene brøt sammen, advarer imidlertid om at aksjonen i hovedsak vil gå utover forbrukerne.

– Jeg registrerer at bønder som har takket nei til høyere inntektsvekst enn andre grupper, nå setter i verk aksjoner som kan ramme vanlige folks tilgang til mat, sa Dale til NTB torsdag. Han mener bøndene rammer de samme innbyggerne som de vil sende skatteregningen for sine inntektskrav til.

– Det er en tydelig markering fra Bondelaget mot staten. Vi tar ikke noe standpunkt til det saken dreier seg om, sier kommunikasjonsdirektør Per Roskifte i Norgesgruppen.

Les også: Statens tilbud til bøndene er klart