FD måtte beklage overfor Alf R. Jacobsen

Forfatteren Alf R. Jacobsen er rasende på en rapport skrevet for Forsvarsdepartementet og hvor en av hans bøker om partisanene i Finnmark omtales som uetterrettelig. Bildet viser Den røde armes Nordflåte, som fikk verdifulle opplysninger fra de norske partisanene under krigen, i ferd med å frigjøre Finnmark i oktober 1944.
Forfatteren Alf R. Jacobsen er rasende på en rapport skrevet for Forsvarsdepartementet og hvor en av hans bøker om partisanene i Finnmark omtales som uetterrettelig. Bildet viser Den røde armes Nordflåte, som fikk verdifulle opplysninger fra de norske partisanene under krigen, i ferd med å frigjøre Finnmark i oktober 1944. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfatteren Alf R. Jacobsen er rødglødende forbanna på Forsvarsdepartementet, selv om de allerede har beklaget måten hans bok om partisanene er omtalt i en historierapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er fortsatt rødglødende forbanna! Det faktum at departementet må beklage, er selvsagt en dødsdom over prosjektet, sier den prisbelønte forfatteren og journalisten Alf R. Jacobsen, til ABC Nyheter.

Det er Forsvarsdepartementets (FD) historikerprosjekt han raser mot, og særlig en rapport fra tre departementshistorikere om ulike personers innsats under andre verdenskrig.

En sladdet versjon av denne rapporten ble lagt fram i begynnelsen av januar, samtidig som forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) offentlig bekreftet at ingen av 1300 foreslåtte krigshelter skulle hedres med dekorasjoner.

– Kan ikke ha lest

I historikernes rapport omtales Jacobsens bok «Rød August» på en måte som forfatteren reagerer meget sterkt på:

– Vedkommende slyngel som har skrevet om min bok, er enten totalt ubegavet, blind av hat eller analfabet. Han kan umulig ha lest en linje av boken, og det er illevarslende, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Forsvarsministeren ført bak lyset

Rapporten hevder på side 126 at Jacobsen bok bare bygger på tre bøker skrevet av Hans Kr. Eriksen, og indirekte også at «Rød August» ikke oppgir kilder og i tillegg mangler noter.

– Å skrive dette i en offentlig rapport tyder enten på at vedkommende har lest, men ikke forstått boken - og det er ille. Eller at han ikke har lest den - og det er nesten enda verre, mener Jacobsen.

– Ufattelig frekt

Forfatteren understreker at boken bygger på flere års studier i arkiver i Russland, Tyskland, USA, Norge og Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er det redegjort for i notene. Det er en ufattelig frekkhet!

– Er alle kilder behandlet like amatørmessig og arrogant er det en katastrofe for hele prosjektet, og noe som har fått konsekvenser for tusenvis, sier Jacobsen som blant annet har vunnet både Rivertonprisen og SKUP-prisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Offiserer reagerer på at krigshelter ikke får medaljer

Etter at han henvendte seg til departementet og ba om at man beviste påstandene mot boken, fikk han en beklagelse. Her opplyser FD at hans bok ble omtalt på denne måten «i en prosess med å kutte teksten i rapporten».

«Departementet ser i ettertid at det ikke ble riktig å nevne ditt verk sammen med et annet, slik at det implisitt kan forstås dithen at ditt verk ikke er etterrettelig».

«Det beklages at formuleringen i rapporten fra historikerprosjektet var egnet til å misforståes», avsluttes brevet fra FD til Alf R. Jacobsen.

– At departementet beklager må være første gang i historien. Jeg er glad for det, sier forfatteren som nå ikke vil ta saken videre. Men han oppfordrer departementet til å ettergå hele rapporten:

– De må undersøke om historikerne faktisk har lest det de sier de har lest, mener Jacobsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritiseres også for plagiat

FDs leder av Historikerprosjektet Kjetil Henriksen møter kritikk. Foto: Torbjørn Løvland / fofo.no
FDs leder av Historikerprosjektet Kjetil Henriksen møter kritikk. Foto: Torbjørn Løvland / fofo.no

Den kritiserte rapporten danner for øvrig også grunnlaget for en bok som FDs tre historikere ga ut på Dreyer forlag i februar, «Norske krigsdekorasjoner».

I denne brukes andre formuleringer om Jacobsens bok og partisanene enn i rapporten som ble sendt statsråden i september.

Onsdag denne uken kunne ABC Nyheter for øvrig avsløre at denne boken beskyldes for plagiat av historikeren Espen Nævestad som tidligere har vært tilknyttet FDs historikerprosjekt.

Les også: Krigshistorikerne beskyldes for plagiat

I tillegg har prosjektets leder, Kjetil Henriksen, fått 1,3 millioner kroner av departementet for å skrive enda en bok basert på materialet som er sendt inn til FD og som han har arbeidet med i fem år i departementet. Denne skal etter planen handle om de nominerte krigsheltene som Henriksen altså ikke mener har gjort seg fortjent til å bli dekorert.