Flere politikere vil stille Trump for riksrettKilder: Trump ba FBI legge ned Flynn-etterforskning

Republikaneren Jason Chaffetz har bedt om å få utlevert av alt av notater, referater, oppsummeringer og opptak av samtaler mellom Trump og Comey. Se video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump ba James Comey avslutte FBI-etterforskningen av Michael Flynns Russland-forbindelser, skrev Comey i et notat ifølge New York Times. Nå varsler flere politkere at det kan bli aktuelt å stille Trump for riksrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge notatet fikk Comey, FBI-sjefen som fikk sparken av Trump i forrige uke, beskjed om å legge vekk etterforskningen av Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Flynn.

Nå varsler flere amerikanske politikere at riksrett kan bli neste skritt mot den kontroversielle presidenten. Flere trekker paralleller med Watergate-skandalen i 1974 som felte daværende president Richard Nixon.

Ifølge CNN har hele 17 profilerte politikere gitt uttrykk for at de ønsker å stille Trump for riksrett.

– Riksrett er mulig

Her er noen av uttalelsene:

– Å be FBI om å droppe en etterforskning er å motarbeide rettsvesenet. Å motarbeide rettsvesenet gir grunnlag for riksrett, skriver demokraten Ted Deutch, ifølge Aftenposten.

– Riksrett er mulig. Å motarbeide rettsvesenet var det som førte til at man begynte prosessen for å stille Nixon for riksrett, sier Ted Lieu, fra Representantenes hus, til KNX.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette kan igangsette riksrettsprosesser, sier den demokratiske senatoren Richard Blumenthal.

– Jeg har vært nølende når det gjelder riksrettsnakk tidligere, men dersom Comey-notatet er ekte – og Comey er svært troverdig – er vi i helt nytt farvann her, skriver David Axelrod, tidligere støttespiller av president Obama, på Twitter.

Les også: Demokrater: I verste fall hindrer Trump rettsforfølgningen

– Håper du kan gi slipp på dette

Comey skrev notatet rett etter møtet i Det ovale kontor i februar, og der skal Trump ha sagt at Flynn ikke hadde gjort noe galt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg håper du kan gi slipp på dette, sa presidenten til Comey, ifølge notatet.

– Han er en bra fyr. Jeg håper du kan gi slipp på dette, sa Trump igjen, hvorpå Comey skal ha svart:

– Jeg er enig i at han er en bra fyr.

Hvis korrekt, er dokumentasjonen på Trumps forespørsel det klareste beviset på at presidenten har forsøkt å gripe direkte inn overfor justisdepartementet og FBI-etterforskningen av forbindelser mellom Trumps medarbeidere og Russland, skriver New York Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump advarer Comey mot å lekke til mediene

Krever dokumenter fra FBI

Sent tirsdag kveld krever Jason Chaffetz, som leder en komité i Representantenes hus som tilsvarer kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, at FBI overleverer "notater, referater, oppsummeringer og opptak" av samtaler mellom Trump og Comey innen 24. mai. Slike dokumenter, skriver Chaffetz, kommer til å føre til spørsmål om presidenten forsøkte å påvirke eller forhindre FBI.

Avsløringen kommer bare dager etter at Trump publiserte en kommentar på Twitter som har blitt oppfattet som om det gjøres hemmelige opptak mellom presidenten og besøkende i Det hvite hus. Comeys notat skal ifølge Washington Post være notater er "to sider langt og veldig detaljert".

Les også: Trump: – Ville sparket Comey uansett

Det hvite hus: FBI kan fullføre Russland-gransking

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen fortsetter under.

VIDEO: Republikanere ber Trump utlevere eventuelle Comey-opptak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke sånn samtalen var

En kilde tett på Comey sier detaljene fra notatet er riktige, mens Det hvite hus benekter påstanden. I en pressemelding skriver Det hvite hus at det "ikke er en sannferdig eller presis beskrivelse av samtalen mellom presidenten og herr Comey".

– Presidenten har aldri bedt Comey eller andre avslutte utredningen, heter det i uttalelsen.

Notatet ble skrevet av Comey kort tid etter møtet, og en kilde nær Comey forteller at den tidligere FBI-direktøren var kjent for å dokumentere samtaler han trodde det kunne komme spørsmål om på et senere tidspunkt. Ifølge New York Times er notatet et av mange som Comey lagde for å dokumentere at presidenten utsatte ham for press i forbindelse med undersøkelsen av russisk innblanding i valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trumps sinne kan ha utløst sparking av FBI-sjef

Pence forsvarer oppsigelsen av Comey

Kritikk fra begge sider

Både demokrater og republikanere reagerer på avsløringen. Senatoren John McCain sammenligner skandalene rundt Trump-administrasjonen med omfanget av Watergate-skandalen, ifølge en kilde, og Nancy Pelosi, leder for demokratene i Representantenes hus, sier Trump i verste fall har hindret rettsforfølgningen hvis han forsøkte å gripe inn i etterforskningen av Flynn.

Flynn er mistenkt for å ha tette bånd til Russland, og han feilinformerte om sine møter med russiske diplomater før valget. Han fikk sparken i februar, og Det hvite hus oppga at årsaken var at han løy for visepresident Mike Pence om kontakten med den russiske ambassadøren Sergej Kisljak.

Den siste saken kommer på et dårlig tidspunkt for Trump, som ble beskyldt for å forhindre FBI i etterforskningen av om Trumps valgkampstab samarbeidet med Russland før valget i november, da han ga Comey, som ledet etterforskningen, sparken.

VIDEO: Trump: – Ville sparket Comey uansett.