FN gir Sudan og Sør-Sudan seks måneder på å inngå felles grensekontroll

FNs generalsekretær António Guterres
FNs generalsekretær António Guterres Foto: NTB scanpix

FNs sikkerhetsråd gir Sør-Sudan og Sudan en frist på seks måneder til å sette opp felles grensekontroll i den omstridte regionen Abyei. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abyei ligger på grensen mellom Sudan og Sør-Sudan, som løsrev seg fra nord og ble selvstendig i 2011. Myndighetene i Khartoum og Juba har ikke klart å bli enige om hvem som skal ha råderett over regionen, som lenge har vært åsted for utallige blodige sammenstøt.

FNs fredsbevarende styrker har vært i Abyei siden 2011. FNs sikkerhetsråd vedtok sent mandag enstemmig en resolusjon der landene bes om å starte direkte forhandlinger for å bli enige om en endelig avtale for regionen. Innen seks måneder bør Sør-Sudan og Sudan sammen ha etablert en administrasjon og et råd for Abyei, heter det fra Sikkerhetsrådet.

Resolusjonen innebærer at også det maksimale antallet FN-soldater i regionen skal reduseres.

USAs viseambassadør Michele Sison sa til Sikkerhetsrådet at fem år med en fastlåst prosess om felles grenseovervåking er nok.

Det nordlige og sørlige Sudan utkjempet i flere tiår en borgerkrig som kostet flere millioner mennesker livet. Den tok slutt i 2005 med en fredsavtale som la til grunn at begge parter på fredelig vis skulle finne en løsning for grenseregionen Abyei.

I 2013 brøt det ut borgerkrig i Sør-Sudan, og nesten to millioner sørsudanere har flyktet til fem naboland på grunn av krigen. Like mange er internt fordrevet. Sør-Sudan er også blant landene som er rammet av det FN mener er den verste humanitære katastrofen siden organisasjonen ble grunnlagt i 1945. Mandag ba FN om 12 milliarder kroner for å kunne gi livsviktig hjelp til desperate sørsudanske flyktninger.