FN gir Sudan og Sør-Sudan seks måneder på å inngå felles grensekontroll

FNs generalsekretær António Guterres
FNs generalsekretær António Guterres Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs sikkerhetsråd gir Sør-Sudan og Sudan en frist på seks måneder til å sette opp felles grensekontroll i den omstridte regionen Abyei. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Abyei ligger på grensen mellom Sudan og Sør-Sudan, som løsrev seg fra nord og ble selvstendig i 2011. Myndighetene i Khartoum og Juba har ikke klart å bli enige om hvem som skal ha råderett over regionen, som lenge har vært åsted for utallige blodige sammenstøt.

FNs fredsbevarende styrker har vært i Abyei siden 2011. FNs sikkerhetsråd vedtok sent mandag enstemmig en resolusjon der landene bes om å starte direkte forhandlinger for å bli enige om en endelig avtale for regionen. Innen seks måneder bør Sør-Sudan og Sudan sammen ha etablert en administrasjon og et råd for Abyei, heter det fra Sikkerhetsrådet.

Resolusjonen innebærer at også det maksimale antallet FN-soldater i regionen skal reduseres.

USAs viseambassadør Michele Sison sa til Sikkerhetsrådet at fem år med en fastlåst prosess om felles grenseovervåking er nok.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det nordlige og sørlige Sudan utkjempet i flere tiår en borgerkrig som kostet flere millioner mennesker livet. Den tok slutt i 2005 med en fredsavtale som la til grunn at begge parter på fredelig vis skulle finne en løsning for grenseregionen Abyei.

I 2013 brøt det ut borgerkrig i Sør-Sudan, og nesten to millioner sørsudanere har flyktet til fem naboland på grunn av krigen. Like mange er internt fordrevet. Sør-Sudan er også blant landene som er rammet av det FN mener er den verste humanitære katastrofen siden organisasjonen ble grunnlagt i 1945. Mandag ba FN om 12 milliarder kroner for å kunne gi livsviktig hjelp til desperate sørsudanske flyktninger.