Frankrike venter på Macrons statsminister

Det knyttes stor spenning til hvem Frankrikes president Emmanuel Macron velger som sin statsminister. Foto: Charles Platiau / AP / NTB scanpix
Det knyttes stor spenning til hvem Frankrikes president Emmanuel Macron velger som sin statsminister. Foto: Charles Platiau / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Begivenhetene står i kø på Emmanuel Macrons første hele dag som Frankrikes president. Hans første oppgave blir å presentere ny statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det knyttes stor spenning til hvem den ferske presidenten velger som sin regjeringssjef, men Macron selv har holdt kortene tett til brystet.

Før helgen meldte RTL Radio at valget angivelig har falt på den konservative Le Havre-ordføreren Edouard Philippe, som er medlem av det konservative partiet Republikanerne. 46-åringen er utdannet jurist, deler Macrons syn på saker om økonomiske og sosiale forhold, og vil kunne sees på som et forsøk på å trekke flere republikanere mot sentrum, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Macron har også tatt til orde for å løfte fram ukjente fjes i fransk politikk. Halvparten av kandidatene til hans parti Republikken på vei før valget på ny nasjonalforsamling er uten tidligere politisk erfaring.

Samtidig knyttes det spenning til hvorvidt Macron kan ha valgt en kvinne til statsministerposten. Både Sylvie Goulard fra EU-parlamentet og IMF-sjef Christine Lagarde er nevnt som mulige kandidater.

Mandag ettermiddag reiser den ferske presidenten til Tyskland for å møte statsminister Angela Merkel. Det skjer under en uke etter at Macrons forgjenger François Hollande dro til nettopp Tyskland på sitt siste utenlandsbesøk som president.

EU ventes å bli et av temaene i samtalene.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å hjelpe Frankrike og for å stake ut den videre veien for Europa sammen med dem, sa Merkel under et besøk i Aachen lørdag, ifølge CNBC.

Emmanuel Macron:

* Frankrikes nye president som tiltrådte søndag.

* Født 1977 i Amiens i Nord-Frankrike.

* Gift med Brigitte Trogneux.

* Valgt til president 7. mai 2017 med 66,1 prosent av stemmene, mot 33,9 prosent til motkandidaten, Marine Le Pen fra Nasjonal front.

* Studerte filosofi ved Paris Nanterre-universitetet samtidig med studier i statsvitenskap ved Sciences Po. Studerte senere offentlig administrasjon ved eliteuniversitetet École nationale d'administration (ENA).

* Jobbet som finansinspektør i det franske finansdepartementet før han fikk jobb i investeringsbanken Rothschild.

* Fra 2012 til 2014 økonomisk rådgiver for president François Hollande.

* Ble høsten 2014 utnevnt til økonomi- og industriminister. Fikk gjennomført den omstridte «Macron-loven».

* Hoppet av i 2016 og startet den lyseblå bevegelsen En marche! (På vei!), som rett etter presidentvalget skiftet navn til La République en Marche! – Republikken på vei.

* Vil redusere offentlige budsjetter med til sammen 60 milliarder euro de neste fem årene med kutt i bl.a. sykepenger og dagpenger. Vil samtidig investere 50 milliarder euro til programmer for arbeidsløse franskmenn og klima- og miljøprosjekter.

* Ønsker et tettere samarbeid i EU.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden