Kina og Russland frykter opptrapping på Koreahalvøya

Et TV-program viser arkivbilder av Nord-Koreas leder Kim Jong-un på skjermer på togstasjonen i Seoul. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix
Et TV-program viser arkivbilder av Nord-Koreas leder Kim Jong-un på skjermer på togstasjonen i Seoul. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina og Russland er bekymret for en opptrapping på Koreahalvøya etter at Nord-Korea gjennomførte enda en rakettest i strid med FN-resolusjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Koreas våpenprogrammer

* Nord-Korea har gjennomført fem atomprøvesprengninger, i 2006, 2009, 2013, og to i 2016. Landet utvikler også langtrekkende raketter.

* Nord-Korea begynte sitt rakettprogram på 1960-tallet i samarbeid med Sovjetunionen.

* Siden 2014 har landet flere ganger prøveskutt raketter med en rekkevidde langt over grensen på 150 kilometer som FNs sikkerhetsråd har satt.

* 7. februar 2016: Nord-Korea plasserer en satellitt i bane rundt jorda.

* 24. august 2016: Prøveoppskyting av et missil fra en ubåt. Raketten flyr 500 kilometer og inn i Japans luftovervåkingssone. FNs sikkerhetsråd fordømmer denne og tre tidlige oppskytinger av ballistiske missiler 9. juli, 18. juli og 2. august.

* 5. september 2016: Tre ballistiske raketter blir sendt ut over Japanhavet.

* 12. februar 2017: Prøveoppskyting av en langtrekkende rakett ut over Japanhavet. Raketten flyr om lag 500 kilometer og lander i havet mellom Nord-Korea og Japan.

* 7. mars 2017: Fire ballistiske raketter blir skutt ut over Japanhavet, tre av dem lander i havområder kontrollert av Japan.

* 5. april 2017: Nord-Korea avfyrer en mellomdistanserakett i retning Japan. Det ballistiske missilet flyr om lag 60 kilometer før det lander i havet.

* 29. april 2017: Nord-Korea tester ballistisk missil samme dag som FN holder Nord-Korea-møte om den anspente situasjonen rundt landet. Ifølge kilder eksploderer missilet like etter oppskyting.

* 14. mai 2017: Nord-Korea tester en rakett som fløy cirka 70–80 mil og landet i Japanhavet. Det skjedde fire dager etter at Sør-Korea valgte liberale Moon Jae-in til ny president og samtidig som Beijing arrangerte toppmøte om handel mellom Asia og Europa i Beijing.

Kinas president Xi Jinping og hans russiske motpart Vladimir Putin snakket søndag sammen i Beijing søndag, idet begge deltok på et internasjonalt forum som skal fremme samarbeid mellom Asia og Europa.

– Begge parter uttrykte at de var bekymret for en mer anspent situasjon, sier Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Like før sendte Kinas utenriksdepartement ut en uttalelse der det bes om tilbakeholdenhet på Koreahalvhøya, og der Kina tar avstand fra rakettesten som regimet i Pyongyang gjennomførte tidlig søndag morgen.

USAs president Donald Trump krever på sin side hardere sanksjoner mot det isolerte regimet.

– La denne siste provokasjonen fungere som en anmodning til alle land om å innføre strengere sanksjoner mot Nord-Korea, heter det i en kort uttalelse fra Det hvite hus.

Les også: Trump reagerer sterkt:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nord-Korea har utgjort en avskyelig trussel altfor lenge

Krisemøte i Sør-Korea

Sør-Koreas nyvalgte president Moon Jae-in innkalte søndag til krisemøte i landets sikkerhetsråd. Der kalte han oppskytingen en «hensynsløs provokasjon».

Testen ble gjennomført få dager etter at Moon varslet at han ønsket dialog med nabolandet, og dermed la seg på langt mykere tilnærming i konflikten enn flere av sine forgjengere.

Testen kan være Nord-Koreas måte å teste den nyvalgte presidenten på, som er den første liberale og venstreorienterte lederen Sør-Korea har hatt på ni år.

Landet i Japanhavet

Den amerikanske stillehavskommandoen opplyste søndag at den fortsatt undersøker hvilken type missil det er snakk om, men det skal ikke ha vært en langtrekkende rakett. En militærkilde sier til nyhetsbyrået Yonhap at oppskytingen fant sted ved Kusong, nordvest for hovedstaden Pyongyang, like før klokken 5.30 søndag morgen lokal tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Raketten tilbakela 700 til 800 kilometer og landet i Japanhavet etter 30 minutter i luften, noe som tyder på at prøveoppskytingen var vellykket, ifølge Yonhap.

Japans statsminister Shinzo Abe raser mot oppskytingen og kaller den «totalt uakseptabel» og en alvorlig trussel mot Tokyo.

– Vi protesterer på det kraftigste mot Nord-Korea, sier han og lover reaksjoner.

Trump reagerer sterkt: – Nord-Korea har utgjort en avskyelig trussel altfor lenge

Bryter med resolusjoner

I løpet av det siste halvannet året har Nord-Korea avfyrt en rekke missiler og gjennomført atomprøvesprengninger i strid med FN-resolusjoner. Siden 2014 har landet flere ganger prøveskutt raketter med en rekkevidde langt over grensen på 150 kilometer som FNs sikkerhetsråd har satt.

Hvis det var en ballistisk missil som ble testet, er det kun to uker siden sist Nord-Korea utførte en lignende test. Den forrige prøveoppskytingen var imidlertid mislykket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea har tidligere uttalt at landets mål er å utvikle langdistansemissiler som skal kunne treffe USAs fastland.

Så sent som lørdag sa den nordkoreanske diplomaten Choe Son-hui at Pyongyang er villig til å møte Trump-administrasjonen for forhandlinger under de rette betingelser. Uttalelsen kommer etter et møte i Oslo med eksperter og tidligere embetsfolk fra USA.

Tidligere i måneden ble USAs omstridte rakettskjold THAAD ferdig installert i Sør-Korea, og søndagens rakettoppskytning var den første siden THAAD kom på plass. Kina er blant dem som har reagert sterkt på utplasseringen av rakettskjoldet.