Comey skal ha avvist å love lojalitet overfor Trump

<p>FBI-direktør James Comey under høring i senatet i begynnelsen av mai.</p>
FBI-direktør James Comey under høring i senatet i begynnelsen av mai. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix

FBIs avgåtte sjef James Comey skal under en middag med Donald Trump i januar ha nektet å love lojalitet overfor Trump, og i stedet ha lovet ærlighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to spiste middag sammen en kveld i januar, sju dager etter at Trump ble innsatt som president. Under middagen snakket de om løst og fast, som valget og folkmengdene som møtte opp på Trumps valgarrangement. Etter hvert dreide Trump samtalen over i et nytt spor: Han ville vite om Comey vil love å være lojal, skriver The New York Times.

Avisen viser til to ikke navngitte personer nær Comey som sier de har fått gjenfortalt episoden av Comey selv.

Comey avviste Trumps henvendelse og sa han ikke kunne love noe sånt. I stedet sa Comey at han alltid vil være ærlig overfor Trump.

Avisens kilder opplyser at de var enige om å holde tett om denne historien mens Comey var FBI-sjef. Det hvite hus' talskvinne Sarah Huckabee Sanders bestrider innholdet avisens artikkel.

Les også: Trump hevder han ville sparket Comey uansett

President Donald Trump skal ha krevd Comeys lojalitet, mens Comey sa han bare ville love ærlighet overfor presidenten. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
President Donald Trump skal ha krevd Comeys lojalitet, mens Comey sa han bare ville love ærlighet overfor presidenten. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Avvist av Trump

Trump fortalte torsdag til NBC om den samme middagen, men innholdet var annerledes enn det kildene nær Comey nå har fortalt. Trump sier til NBC at det var Comey som ba om middagsmøtet, og at de ikke snakket om lojalitet.

Men beskrivelsene som The New York Times har gjengitt, er ikke ulik de som nyhetsbyrået AP fikk et døgn i forveien av Comeys langvarige venn Daniel Richman. Richman sa da til AP at Trump fjernet «noen som ikke var villig til å love fullstendig lojalitet overfor ham».

Les også: Lavrov: – Fikk han sparken? Du tuller!

– Russland-granskingen er svært viktig

Fungerende FBI-sjef Andrew McCabe avviser fredag Det hvite hus' uttalelse om at FBIs Russland-gransking er av liten betydning. Granskingen er svært viktig, sier han.

Det hvite hus' talskvinne Sarah Huckabee Sanders har kalt granskingen av angivelige forbindelser mellom Russland og Trumps valgkamp «en av de minste tingene» som FBI driver med. Fungerende FBI-sjef Andrew McCabe sa torsdag i en høring i Senatet at granskingen er av «svært stor betydning».

McCabe sa også at et stort flertall av de ansatte i FBI støtter James Comey, som tirsdag fikk sparken av president Donald Trump. Det hvite hus har hevdet at Comey ikke lenger hadde støtte innad i FBI.

Les også:

FBI-sjef: – Comey hadde stor støtte

Trumps sinne kan ha utløst sparkingen av FBI-sjefen

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy