Ledervalget i LO opprører de små

Renee Rasmussen i MFO får ikke fortsette i LOs ledelse, trass i bred støtte fra arbeidstakerorganisasjonens mange mindre forbund. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Renee Rasmussen i MFO får ikke fortsette i LOs ledelse, trass i bred støtte fra arbeidstakerorganisasjonens mange mindre forbund. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

At Renee Rasmussen ble vraket som LO-sekretær, opprører de mindre forbundene. Protestene kom etter tur da LO-kongressen skulle gå til votering torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først ute var forbundsleder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund. Hun beklaget at valgkomiteen ikke fant plass til Rasmussen, men i stedet valgte å erstatte henne med Kristin Sæther fra Fagforbundet.

– Jeg tror LO som organisasjon på sikt vil tape hvis det ikke gis rom for mangfoldet vårt i ledelsen. Med dette valget tar to forbund halvparten av plassene i ledelsen. De resterende 24 forbundene har fire plasser igjen, sa Hagensen, som la til at hennes forbund sist var representert i LO-ledelsen i 1977.

Torpedo

Renee Rasmussen har sin bakgrunn fra Musikernes Fellesorganisasjon, i LO-sammenheng et lite forbund.

– Jeg har vært naiv i troen på at Renee skulle få en ny periode, sa Anders Hovind i MFO.

Han beskrev valgkomiteens innstilling som en «torpedo» under drømmen om å utvide LOs appell til nye medlemsgrupper og viste til at Rasmussen har gjort en stor jobb med å få selvstendig næringsdrivende inn i LO.

– Dette er en maktoppvisning fra de store forbundene som provoserer meg. Er dette en demokratisk organisasjon verdig? spurte Hovind.

Les også: LOs nye kjempe endelig valgt

Utvidet

Etter tur grep representanter fra andre mindre forbund ordet. Kritikken var den samme, rettet mot Fellesforbundet og Fagforbundet, for å trumfe igjennom to hver i LOs åtte personer store ledelse, i stedet for å la de mindre forbundene få en av plassene.

Til slutt grep Fagforbundets leder Mette Nord ordet. Fagforbundets og Fellesforbundets størrelse er en styrke for hele LO, anførte hun.

– Fellesforbundet består av sju tidligere forbund. Fagforbundet av to. Til sammen representerer vi over halve LOs medlemsmasse og 300 yrker, sa hun.

Dermed ble det kjøttvekta som avgjorde LO-valget denne gang også. Valgkomiteens innstilling ble stående. Et forslag fra Norsk Transportarbeiderforbund om å utvide ledelsen med en representant, falt.

Les også: Israel gir svar på tiltale: – LO behandler palestinere som små barn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden