Stemmer:Støres gave til LO-kongressen

Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jonas Gahr Støre vil gi viktige ILO-konvensjoner samme plass i norsk lovgivning som ytringsfrihet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Arne Byrkjeflot
Leder av Trondhjems Kjemiske Industriarbeiderforening og styremedlem i LO i Trondheim

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik vil de få forrang i norsk lov, sa han. Men vil de ha forrang foran EØS-avtalen? Vil en framtidig boikott for å sikre havnearbeidernes fortrinnsrett etter ILOkonvensjon 137 nå være vernet og lovlig uansett hva EFTA-domstolen måtte mene?

Vi har visst lenge at Arbeiderpartiets oppskrift for å begrense bemanningsbyråene er å fjerne nulltimerskontrakter, den lovstridige ordningen med fast ansettelse uten lønn mellom oppdrag. Men det er vanskelig å se at problemet løses med at de blir ansatt på en lav deltidsprosent.

Men nyheten var at Støre ville ta inn de viktigste ILO-konvensjoner inn på nivå med ytringsfrihet og forsamlingsfrihet. Som han sa: og dermed få forrang i norsk lov . Dette er Aps svar på Holshipdommen, som dømte boikott for å oppnå ILO-konvensjon 137 om fortrinnsrett for havnearbeidere ulovlig. Men vil Støres lovendring gi denne konvensjonen forrang framfor EØS-avtalen?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ville havnearbeiderne i Drammen fått fortrinnsrett for arbeid i Drammen havn om dette hadde vært gjort?

I Holshipdommen har Høyesterett vurdert forholdet mellom både grunnlovfestede rettigheter og den europeiske menneskerettighetskonvensjon (EMK) som Norge har sluttet seg til.

De vurderer Grunnlovens paragraf 101 som handler om streikerett. Høyesterett er usikker på om den også omfatter boikott. Men det er ikke avgjørende for konklusjonen:

(124) Uansett hvordan ILO-konvensjon nr. 137 artikkel 3 skal forstås, må den etter EØS-loven § 2 stå tilbake for etableringsretten etter EØS-avtalen artikkel 31. På denne bakgrunn finner jeg ikke grunn til å ta bestemt stilling til hva som er korrekt folkerettslig forståelse av fortrinnsrettsbestemmelsen i ILO-konvensjon nr. 137.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyesterett viser også i dommen til EU-domstolens behandling av EMK artikkel 11 som også handler om streikerett:

115) For avgjørelsen av denne saken er det ikke nødvendig å ta stilling til hvorvidt rett til boikott overhodet er vernet av EMK artikkel 11. Hvis EMK artikkel 11 skal forstås slik at den beskytter rett til boikott, er denne retten undergitt samme proporsjonalitetsbegrensning som andre rettigheter som er vernet av denne bestemmelsen, se artikkel 11 nr. 2

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk høyesterett har, etter press fra EFTA-domstolen altså konkludert med at menneskerettigheter om de er vernet av Grunnloven eller tatt inn i norsk lov så må de veies opp mot EØS-avtalens bestemmelser. Denne avveinga gjørde Høyesterett, EØS-avtalens frie etableringsrett veide tyngst.

Det er bra at Støre styrker arbeidstakerrettigheter posisjon i norsk lov, men det gir dessverre ikke forrang foran EØS-avtalen, ikke en gang etter norsk lov. Og vi vet at om saken går videre så anerkjenner ikke EU-domstolen at verken menneskerettigheter eller ILO-konvensjoner har forrang foran EUs traktat. Og EFTA-domstolen er en ren kopidomstol.

Les også:

Gabrielsen ny LO-topp - Renee Rasmussen vrakes

LO-Gerd får kritikk etter Israel-refs: – Burde ha kommet til oss først

– Dømmer ikke de som tar dumme valg

– Dømmer ikke de som tar dumme valg