– Dømmer ikke de som tar dumme valg

I dag takkes Gerd Kristiansen av som LO-leder. Da hun ble valgt i 2013, valgte Kristiansen likestilling, heltid og likelønn som sine kampsaker. Den kampen er langt fra i mål, erkjenner Kristiansen.
I dag takkes Gerd Kristiansen av som LO-leder. Da hun ble valgt i 2013, valgte Kristiansen likestilling, heltid og likelønn som sine kampsaker. Den kampen er langt fra i mål, erkjenner Kristiansen. Foto: Mimsy Møller / Dagsavisen

Heltidskampen er langt fra vunnet, ifølge avtroppende LO-leder Gerd Kristiansen. Hun mener kvinner som velger deltid av hensyn til familien, bør tenke seg om to ganger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag takkes Gerd Kristiansen av som LO-leder etter fire år i sjefsstolen. Da hun ble fagbevegelsens dronning i 2013, valgte Kristiansen likestilling, heltid og likelønn som sine kampsaker.

Det skapte rabalder da hun kort tid etter uttalte at deltidsarbeidende kvinner bruker morsrollen som unnskyldning for å ta ansvaret hjemme.

Nå, fire år senere, mener hun fortsatt deltid er et dumt valg.

– Folk får gjøre sine egne valg, og jeg kan ikke stille meg til dommer over dem som tar dumme valg. Men noen ganger tenker man ikke over hva slags situasjon man kan komme opp i, sier Kristiansen.

– Det kan godt hende at du kan hvile deg på lønnen til mannen din i en gitt periode i livet, men hva skjer den dagen han ikke lenger støtter deg? Hva gjør du med pensjonsrettighetene dine hvis du blir alene? Det er så mye som kan endre seg i livssituasjonen din som gjør at det er klokt å jobbe heltid, og vi arbeider hele tida med å innprente det hos folk, sier Kristiansen.

Les også: Kadra fikk LOs likestillingspris

– Bedre på heltid

Kristiansen mener arbeidsgivere må ta sin del av ansvaret for å få kvinner ut av hjemmet. I samme åndedrag skryter hun av NHO, som hun synes har gjort en god jobb med å fremme hele stillinger.

– Vi må ha arbeidsgivere som stiller krav om at de ansatte jobber heltid og at det er regelen. Så får vi heller finne løsninger for dem som trenger unntak. Men at vi klarer å skape en heltidskultur i det norske samfunnet, er noe av det aller viktigste vi gjør, sier Kristiansen.

Ifølge Kristiansen har LO under hennes lederskap lyktes med å gjøre både politikere og folk flest mer bevisste på hvor viktig det er å ha en lønn å leve av. Men fortsatt er det langt igjen til heltidskampen er vunnet, understreker hun.

– Det er farlig å si at vi står nærmere heltidsstillinger for alle nå, men jeg har inntrykk av at det er større bevissthet i samfunnet i dag enn det var for fire år siden. Og så har det skjedd en del – antall deltidsansatte i offentlig sektor har gått ned, men det er jo med bakgrunn i bevisst jobbing blant annet av forrige LO-leder og daværende statsminister, som skrev brev til alle norske ordførere og ba dem sette heltid på dagsorden. Litt av effekten av det ser vi i dag, sier hun.

Les også: – Mange av oss har vært der og sett - og til og med blitt trakassert!

– Fallitterklæring

Men om LO-lederen har klart å slå et slag for likestilling på arbeidsmarkedet, tyder tall fra hennes egen organisasjon på at hun ikke har lykkes like godt på hjemmebane. Fortsatt er det langt flere menn enn kvinner som har lederverv i LO, viser organisasjonens regnskap for 2013–2016. Sekretariatet består av fem kvinner og ti menn. I LOs valgte ledelse er det fire kvinner og fire menn, men av organisasjonens øvrige ledere er 40 prosent kvinner og 60 prosent menn.

Det kan ikke LO gjøre noe med, mener Kristiansen.

– Forbundene er selvstendige juridiske enheter og kjører sine egne landsmøter. Hva i all verden skal LO gjøre med det? Hvordan skal vi for eksempel kunne sammenstille et likestilt sekretariat? Det er helt umulig. Men forbundene må jo selv sørge for at de forbundene som er kvinnedominerte, har kvinner i ledelsen. Alt annet er en fallitterklæring, sier hun.

Ifølge Kristiansen er hun selv et bevis på at også kvinner kan nå til topps i fagbevegelsen.

– Det er ingen naturlov at menn skal bli valgt til ledere. Det er jeg et bevis på, og det er Mette som leder Fagforbundet et bevis på, og alle de andre kvinnelige forbundslederne som har kommet til etter hvert.

Les også: Vil ha oljestopp i 2050

– Horrible forslag

Foruten LO, ledes alle de største arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene av kvinner. Også i regjeringsapparatet er det kvinner som har de tyngste posisjonene.

– Hvis vi ikke får til likestillingen nå, når skal vi da få det til?

– Det spørs jo hva slags politisk ståsted disse damene som sitter i posisjon har. Vi i fagbevegelsen er i hvert fall helt sikre på at det er viktig å skape heltidskultur i norsk arbeidsliv, og så får de andre svare for seg, sier Kristiansen.

– Så det er ikke alle disse kvinnene som er like opptatt av likestilling?

– Se hva som har skjedd i den perioden vi har vært inne i, da. Se hva som har skjedd i forhold til kvinner og likestilling. Jeg måtte få noen av mine ansatte til å minne meg på reservasjonsdebatten, og da tenkte jeg «jøss, var det i denne perioden?». Og ja, det var det faktisk.

Kristiansen mener regjeringen har tatt en rekke grep som setter likestillingen i revers, blant annet kuttene i fedrekvoten. Særlig reagerer hun på forslaget om å slå sammen likestillings- og diskrimineringsloven.

– Jeg håper for Guds skyld ikke det går gjennom. Det å sidestille halvparten av landets befolkning med folk som har spesielle behov i en felles diskrimineringslovgivning? Det er nesten så jeg ikke får fram ordene.

En ny blåblå regjering vil være den største utfordringen også for den neste LO-lederen, tror Kristiansen.

– Jeg er ganske sikker på at de har skuffen full av horrible forslag. De går inn i et hamskifte i forkant av valg. Det gjorde de sist gang også. Da var Torbjørn Røe Isaksen ute og snakket om Høyre som det nye arbeidspartiet. Nå ser du at de sitter ganske så stille, sier Kristiansen.

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Les også: NHO-sjefen ut mot LO og Ap

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden