Tre driftsenheter i politidistrikt på størrelse med KroatiaVedum: – Frp-Amundsen forsøker å distansere seg fra beslutningen

Artikkelen fortsetter under annonsen

En bitter strid i Innlandet politidistrikt, har satt regjeringens prestisjeprosjekt på prøve. Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum beskylder justisministeren for ansvarsfraskrivelse. – Det blir fjernledelse, mener Politiets Fellesforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landets største politidistrikt i areal, Innlandet, er på størrelse med landet Kroatia.

Nå er det bestemt at Gjøvik, Lillehammer og Elverum blir de tre geografiske driftsenheter under Hamar som er hovedsete for Region Innlandet. Det ble klart i forrige uke. Driftsenhetene skal være et administrasjonssted.

Driftsenheten på Elverum skal ha ansvaret fra Eidskog i sør til Tolga i nord. Avstand: 332 kilometer.

Den interne arbeidsgruppa som ga sin innstilling var delt. Den ene gruppa ønsket tre administrasjonssteder. Mindretallet ønsket seg fem slike steder.

– Det blir fjernledelse

Situasjonen mellom fagforeningene og politimesteren ha vært svært betent under forhandlingene, etter det ABC Nyheter erfarer.

– Vi har sagt tydelig i fra om at tre driftsenheter er altfor lite. Det henger ikke sammen med den såkalte nærpolitireformen. Det blir for lang avstand mellom ledelsen i politiet, kommunene og de ansatte, sier lokallagsleder i Politiets Fellesforbund i Innlandet, Reidun Martinsen, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir mer en fjernledelse, sier Martinsen videre.

Les også: Bygde-Norge gjør opprør mot nærpolitireformen

Ble aldri enighet

Politimester Johan Brekke sier justis- og beredskapsdepartementet fikk det siste ordet i saken. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Politimester Johan Brekke sier justis- og beredskapsdepartementet fikk det siste ordet i saken. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Overfor ABC Nyheter bekrefter nå politimester i Innlandet, Johan Brekke, at forhandlingene mellom fagforeningene og han selv aldri førte til enighet.

Derfor endte det hele med at Justis- og beredskapsdepartementet måtte ta avgjørelsen. Etter harde forhandlinger og mekling i Politidirektoratet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fagforeninger og jeg ble da enige om å la Justis- og beredskapsdepartementet avgjøre saken. Vi, fagforeningene og meg som politimester, var i et drøftingsmøte i departementet og la fram våre ulike argumenter i april og 2. mai kom avgjørelsen fra departementet om 3 geografiske driftsenheter, sier Brekke til ABC Nyheter.

I Stortinget ble prosessen et tema da Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum tok opp saken i spørretimen onsdag , da sa justisminister Per-Willy Amundsen følgende:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg forstår det kanskje sånn at representanten Vedum helst så at Stortinget skal sitte her og detaljbehandle og vedta struktur på alle nivå. Jeg som statsråd og mitt departement må stole på de faglige vurderingene som gjøres lokalt med berørte. Her har det vært en prosess ut fra de tilbakemeldingene jeg har fått fra Innlandet politidistrikt, hvor man har involvert og lyttet. Da man man på et tidspunkt skjære igjennom og fatte noen vedtak, sa Amundsen.

Se video øverst i saken!

– Jeg håper ikke Stortinget ser på det sin oppgave å detaljregulere absolutt alt på disse områdene, fortsatte han.

Les også: Politiets Fellesforbund frykter for politiets tillit

Mener Amundsen skyver byråkratiet foran seg

Vedum reagerer sterkt på svaret til Amundsen, og mener han i Stortinget forsøkte å få det til å fremstå som at det er Brekke og distriktet som har tatt avgjørelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Senterpartiets partileder, Trygve Slagsvold Vedum, under landsmøtet. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Senterpartiets partileder, Trygve Slagsvold Vedum, under landsmøtet. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Amundsen forsøker å distansere seg fra hele beslutningen, men det kommer nå frem at det er hans beslutning. Han prøver å fremstille det som det er Johan Brekke og lokale som har tatt det, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedum tror Amundsen begynner å se de «negative sidene med reformen.»

– Han ser vel selv at dette nærpolitireformen har en del negative sider, som mange reagerer på - også internt i Fremskrittspartiet. Amundsen mener det er bedre å skyve en byråkrat foran seg enn å stå opp selv.

Overfor ABC Nyheter kaller han hele prosessen en «skinnprosess».

– I et møte på Maihaugen (Lillehammer journ. anm) i desember 2016, konkluderte Brekke allerede med at han gikk inn for tre geografiske driftsenheter før høringen og innspillene kom. Så konklusjonen virker trekt i forkant, sa Vedum under spørretimen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke riktig at partene er hørt, politimesteren sa i en tidlig fase at han ønsket tre driftsenheter. Konklusjonen var trekt, og det har vært en prosess for å vise at man skulle ha en prosess. Det er målet til regjeringen å gi byråkratiet mer makt, og regjeringen bare kjører på. Regjeringen har overkjørt folkestyret, sier Senterparti-lederen til ABC Nyheter.

Politimester Brekke er ikke enig med Vedum i at det ikke har vært en reel prosess.

– I veien fram til antall geografiske driftsenheter i politidistriktet har en arbeidsgruppe utarbeidet en rapport hvor de la fram ulike løsninger. Fra den rapporten var jeg overfor politidistriktets ledere og fagforeninger åpen på at jeg mente alternativet med 3 geografiske driftsenheter var den beste løsningen. Vi ga også muligheten til at kommunene i Innlandet politidistrikt kunne få uttale seg om arbeidsgruppas forslag. Av 47 kommuner i politidistriktet var det kun 16 kommuner som kom med uttalelser til arbeidsgruppas forslag. Av disse mente 5 kommuner at 3 geografiske driftsenheter var den beste løsning mens 10 kommuner framholdt 5 geografiske driftsenheter som beste løsning. Av de 10 regionrådene i Hedmark og Oppland var det 3 regionråd som uttalte at 5 geografiske driftsenheter var best mens ett regionråd gikk for 3 geografiske driftsenheter, sier Brekke og understreker:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Internt fikk også ansatte og ledere komme med sine synspunkt og de har blitt vurdert og lyttet til.

Slik forklarer justis- og beredskapsdepartementet avgjørelsen i en e-post til ABC Nyheter.

Justisminister Per Willy Amundsen og departementet tok avgjørelsen, det har til nå vært ukjent. Foto: NTB scanpix
Justisminister Per Willy Amundsen og departementet tok avgjørelsen, det har til nå vært ukjent. Foto: NTB scanpix

«Etter anmodning fra partene ble saken brakt inn til departementet for avgjørelse i henhold til hovedavtalen. Forut for dette hadde det vært gjennomført forhandlinger i Innlandet politidistrikt, og mekling i POD. Etter en samlet vurdering av saken har Justis- og beredskapsdepartementet besluttet at det skal være tre geografiske driftsenheter i Innlandet politidistrikt. Departementet forutsetter imidlertid at det foretas en forpliktende evaluering av organisasjonsstrukturen i løpet av 2019»

Les også: Amundsen gir Senterpartiet politi-refs

Vedum: – Mer byråkrati

I spørretimen onsdag, ville Vedum ha svar på hvilke fordeler justisminister Per-Willy Amundsen ser med de store avstandene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video øverst i saken!

– De tre geografiske driftsenhetene vil bli store nok til å ha gode fagmiljø og spisskompetanse, herunder gode og robuste etterforskningsmiljø, svarte Amundsen og fortsatte:

– Det handler om at vi har god politikraft der ute, et operativt, synlig politi som kommer på pletten, og agerer når det er nødvendig. Det gjør politireformen.

Det er Vedum uenig i. Han er kritisk til at er «altfor lang avstand mellom tjenestestedene driftsenhetene skal ha ansvaret for».

Sp-politikeren frykter at de store driftsenhetene vil føre til sentralisering av politiet og at tryggheten ute i distriktene blir mindre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg lurer på hvilke felles utfordringer fjellregionen med Tynset, Trysil og Alvdal har med Kongsvinger. De har helt forskjellige utfordringer og behov. Jeg tror dette vil ende i mer byråkrati og ledelse siden det blir vanskeligere å styre med de kulturelle og geografiske forskjellene, sier Vedum til ABC Nyheter etter spørretimen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Politiansatte har liten tro på politireformen

Brekke tror på mer nærhet

Johan Brekke er uenig med Senterparti-lederen i at tre driftsenheter vil skape mer avstand.

– Som politimester i Innlandet politidistrikt er jeg opptatt av at publikum skal oppleve nærhet til politiet lokalt. Politiets oppgaver og tjenester blir løst av de over 800 ansatte ved våre lokale politistasjoner og lensmannskontor i Innlandet politidistrikt. I de 3 geografiske driftsenhetene vil det til sammen være 21 politistasjoner og lensmannskontor som skal sørge for trygge lokalsamfunn. Det handler om at politiet har nok politipatruljer som kommer når befolkningen har behov for vår hjelp, at vi da er lett tilgjengelig blant innbyggerne der vi vet at kriminalitet ofte skjer, sier Brekke til ABC Nyheter.

Les også: Politidirektør Odd Reidar Humlegård: – Kritikken er krevende