Søviknes advarer Fagforbundet om oljestans

Olje- og energiminister Terje Søviknes under voteringen på Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen lørdag.
Olje- og energiminister Terje Søviknes under voteringen på Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen lørdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) sier Fagforbundet sager over greina de selv sitter på i vedtaket om å fase ut oljen innen 2050.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOs største forbund, Fagforbundet, vil ha slutt på petroleumsinvesteringer innen 2050.

– Det provoserer meg at deler av fagbevegelsen nå er i ferd med å sage over greina de sitter på, sier Søviknes til Dagsavisen. Avisen skrev tirsdag at i Fagforbundets forslag heter det at «investeringer som vil gi utslipp, lokalt eller globalt, i et tidsperspektiv utover 2050, må unngås.»

– Dette forslaget ville skapt problemer for titusener av arbeidsplasser. Hadde det ikke vært for inntektene fra petroleumssektoren, hadde vi ikke fått bygd ut skoler og barnehager, hvor mange av Fagforbundets medlemmer jobber, påpeker Søviknes.

Men Miljøpartiet De Grønne (MDG) støtter Fagforbundets vedtak.

– Forslaget til Fagforbundet er godt og riktig, og det er i samme retning som forslaget De Grønne leverte på Stortinget i forrige uke: Gradvis nedtrapping av norsk oljevirksomhet, sier partiets stortingsrepresentant Rasmus Hansson. Han peker på at Fagforbundet er den største fagforeningen i Norge.

Aktuelt: Studie viser at regjeringen har overhørt samtlige oljeråd

Søviknes mener på sin side at den norske debatten er helt «svart-hvit».

– Enten er du for olje og gass, eller så er du imot. I realiteten kan man både ha en sterk næring og nå målene i Parisavtalen, hevder han. Statsråden viser til analyser fra blant andre det internasjonale energibyrået (IEA), som viser at vi trenger olje og gass også i framtidens energimiks.

Søviknes advarer også mot å skape usikkerhet i utlandet om norsk olje- og gassproduksjon.

– LO-forbundene gir internasjonale investorer et veldig negativt signal om hva som skjer i Norge. Vi har vært et ettertraktet investeringsmål fordi vi opererer i et stabilt hjørne av verden med bred politisk enighet om oljenæringen, sa han til Dagbladet tirsdag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden