– Obama advarte Trump mot Flynn-ansettelse

USAs tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix
USAs tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs tidligere president Barack Obama advarte Donald Trump mot å ansette Michael Flynn som nasjonal sikkerhetsrådgiver, hevder tidligere Obama-tjenestemenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama kom med advarselen i et møte med Trump i Det ovale kontor kort tid etter valgseieren i november, opplyser tre tidligere ansatte i Obama-administrasjonen, som alle er anonyme.

Flynn hadde tidligere fått sparken som leder for USAs militære etterretningsorganisasjon (DIA) under Obama. Advarselen skal ha vært basert på Flynns rolle som sjef for DIA.

Flynn måtte trekke seg som USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver i februar i år, bare noen uker etter at han fikk stillingen. Bakgrunnen var avsløringer om Flynns samtaler med Russlands ambassadør i Washington, og at han skal ha løyet om dette til visepresident Mike Pence.

Høring i Senatet

Påstandene om Obamas advarsel kommer samme dag som USAs tidligere fungerende justisminister Sally Yates og tidligere etterretningssjef James Clapper stiller i høring i Senatets utenrikskomité om russisk innblanding fjorårets presidentvalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I mandagens høring er det ventet at Yates kommer med utfyllende informasjon om hendelsesforløpet i forkant av sparkingen av Flynn. En person med kjennskap til hva Yates' har planlagt å si, sier den tidligere fungerende justisministeren er ventet å ta opp en advarsel hun kom med til juristen Don McGahn i Det hvite hus 26. januar.

Etter et FBI-intervju av Flynn skal Yates ha sagt til McGahn at det var betydelige forskjeller mellom det etterretningsansatte visste om kontakten og det Flynn opplyste offentligheten om. Yates skal ha varslet at dette misforholdet kunne gjøre Flynn sårbar for russisk utpressing.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Talspersoner for Det hvite hus har uttalt at Yates kun ønsket å gjøre dem oppmerksomme på Flynns russiske kontakter, men det er ventet at Yates i vitnemålet sitt mandag kommer til å si at hun uttrykte bekymring over Flynns aktivitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USA åpner for forhandlinger om Nord-Korea

Trumps tweet

Trump sparket Yates kort tid etter at han ble innsatt som president. Mandag benyttet han seg av Twitter for å kommentere både Flynn og høringen i Senatet.

Trump tvitret blant annet at det var Obama-administrasjonen som ga Flynn høyest mulig sikkerhetsklarering da han jobbet i Pentagon. Trump nevnte ikke at Flynn fikk sparken av Obama-administrasjonen i 2014.

I en annen twittermelding skriver Trump at Yates under ed burde få spørsmål «om hun vet hvordan klassifisert informasjon kom ut til avisene» kort tid etter at hun uttrykte bekymring om Flynn 26. januar.

Les også:

Trump feller dom over Parisavtalen

Unge arabere stoler mer på Putin enn Trump

– Åpenbart at Macrons politikk vil produsere tapere