Sterke reaksjoner på Frps omskjæringsforbud

Frp-leder Siv Jensen tapte voteringen over to dissenser under Frp-landsmøtet lørdag.
Frp-leder Siv Jensen tapte voteringen over to dissenser under Frp-landsmøtet lørdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Fremskrittspartiet vil forby rituell omskjæring av guttebarn, mot partileder Siv Jensens vilje. Fra det jødiske miljøet er reaksjonene sterke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advarslene var tydelige på forhånd. Fra den israelske ambassaden så vel som fra Det mosaiske trossamfunn kom det innstendige oppfordringer om å avvise forslaget. Likevel ble altså Frp det første partiet i Norge til å vedta et forbud mot omskjæring.

– Jeg må respektere de avgjørelsene som landsmøtet tar, sier Jensen til NTB.

Overfor Aftenposten innrømmer hun at hun faktisk stemte feil i det hun beskriver som en «forvirrende votering». Men hun fastholder altså at hun er imot lørdagens vedtak.

Ikke i regjering

På spørsmål om hvordan hun nå akter å følge opp landsmøtevedtaket i regjering, svarer hun som følger:

– Dette er vårt partiprogram for neste fireårsperiode og vedtaket er ikke en del av dagens regjeringsplattform, sier hun.

Ringside i landsmøtesalen satt delegat Jørund Rytman, som leder Israels venner på Stortinget. Han er lite tilfreds med vedtaket.

Les også: FpU vil anmelde Støre for korrupsjon

– Men ut ifra debatten så vektlegger flertallet barnets manglende mulighet til å velge. Hensikten er ikke å ramme jøder eller religionsfriheten, sier han.

– Fremskrittspartiet har i alle sammenhenger vært en varm støttespiller for Israel. Det er vi fortsatt, tilføyer Jensen.

Sterke reaksjoner

Landsstyret var i utgangspunktet delt i synet på saken, men redaksjonskomiteen samlet seg om et kompromissforslag som lørdag ettermiddag altså ble avvist av landsmøtet.

Leder Ervin Kohn i Det mosaiske trossamfunn sier han ikke har noen tro på at Stortinget vil endre loven som sikrer rett til rituell omskjæring.

– Jeg mistenker at Frp ikke tror det heller. Hvilket signal ønsker Frp da å sende oss? At jøder er uønsket i landet? spør Kohn.

Han mener vedtaket er i strid med Frps eget programpunkt om religionsfrihet.

Dobbelt statsborgerskap

Også i spørsmålet om dobbelt statsborgerskap bør tillates gikk Jensen på en smell. Det samme gjorde for øvrig innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og begge partiets nestledere, som stemte med mindretallet.

Et forslag som ville endre Frps syn på kommunesammenslåinger ved å uttrykke at dette kun skal skje ved frivillighet, falt. Det samme gjorde forslaget om å åpne for surrogati. På begge disse punkter stemte Jensen med flertallet.

Det gjorde partilederen også da justisminister Per-Willy Amundsen med et nødskrik fikk avverget et vedtak om å legge ned Politidirektoratet. Amundsen fikk for øvrig også flertall for sitt ønske om å pålegge internettleverandører seks måneders lagringstid av IP-adresser.

KrF har fremmet et representantforslag om dette, som regjeringens andre støtteparti Venstre motsetter seg av hensyn til personvernet.

Frps landsmøtevedtak

* Fremskrittspartiet vedtok lørdag et nytt prinsipp- og handlingsprogram for neste periode.

* For første gang sier Frp nei til norsk medlemskap i EU. Partiet åpner også for å reforhandle deler av EØS-avtalen.

* Frp går inn for å følge opp NATOs forpliktelser om 2 prosent av BNP til forsvarsformål.

* Etter voteringer om flere dissenser ble det klart at Frp også går inn for å tillate dobbelt statsborgerskap samt innføre et forbud mot rituell omskjæring av guttebarn. Forslaget om å pålegge internettleverandører seks måneders lagringstid av IP-adresser ble også vedtatt.

* Forslag om å si nei til tvang i kommunesammenslåinger falt. Det samme gjorde forslaget om å avvikle Politidirektoratet og forslaget om å åpne for surrogati.

Les også: – Sp tviholder på godt betalte ordførere framfor å tilby gode tjenester

Personvernpolicy