Meny

Israels ambassadør ber Frp droppe omskjæringsforbud

Israels ambassadør Raphael Schutz håper Frp-landsmøtet avviser forslaget om å forby rituell omskjæring av gutter. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet kan i helgen gå inn for et forbud mot rituell omskjæring av gutter. Israels ambassadør Raphael Schutz håper forslaget faller.

– Som representant for den jødiske staten og på bakgrunn av prinsippet om religionsfrihet, vil jeg slå fast at dette ikke er en god idé, sier Schutz til NTB.

Han var selv til stede i landsmøtesalen på Gardermoen fredag og overvar talen til Frp-leder Siv Jensen.

– Fremskrittspartiet har i mange år vært en trofast støttespiller for Israel og den jødiske staten, men selv blant venner kan det oppstå uenighet, sier han.

Omstridt

Forslag om å begrense eller forby rituell omskjæring av gutter har vært oppe til debatt i flere norske politiske partier. Et slikt forslag ble trukket og ikke realitetsbehandlet under SV-landsmøtet tidligere i vår.

– Vi har å gjøre med en kollisjon mellom to verdier, barnets fysiske integritet på den ene siden og en flere tusen år gammel tradisjon, som er en sentral del av den jødiske religionen, på den andre siden, sier Schutz.

Les også:  Listhaug vil ha flere asylsøkere i lukkede mottak

Da debatten gikk høyt foran SV-landsmøtet, kalte Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund forslaget intoleranse av verste sort.

– Uansett hvilken gren av jøde­dommen du tilhører, om du er ortodoks eller konservativ, så finner du denne praksisen hos bortimot 99 prosent av alle jøder, sa han.

Kompromiss

Et flertall i Frps landsstyre ønsker å vedta en formulering i partiprogrammet som slår fast at rituell omskjæring av guttebarn skal forbys. Et mindretall ønsker å fjerne dette punktet.

Under nestleder Per Sandbergs ledelse jobber redaksjonskomiteen etter det NTB forstår nå for å få på plass et kompromissforslag som ikke tar til orde for et forbud. I stedet skal forslagsstillernes intensjoner ivaretas på en annen måte.

– Dette er uansett ikke et forslag som er ment å ramme jøder. Omskjæring av gutter kan heller ikke på noen måte sammenlignes med omskjæring av jenter. Om vi skal ha offentlig finansiering av denne praksisen, er et annet spørsmål, sier Sandberg.

Også blant muslimer er omskjæring av gutter vanlig. I USA har det også vært utbredt å omskjære gutter uten at det er religiøst betinget.

Les også:  Her er sakene som splitter Fremskrittspartiet

Populært