Antisemitt-beskyldninger:Ungarn krever at EU sparker kommissær

BESKYLDNING: EU-kommissær Frans Timmermans mener Ungarns statsminister er antisemittisk fordi han kaller George Soros «amerikansk finansspekulant».
BESKYLDNING: EU-kommissær Frans Timmermans mener Ungarns statsminister er antisemittisk fordi han kaller George Soros «amerikansk finansspekulant». Foto: Den europeiske union
Artikkelen fortsetter under annonsen

At Ungarns statsmnister Viktor Orbán kaller George Soros «amerikansk finansspekulant», gjør Orbán til antisemitt ifølge EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– EU-kommisjonens første visepresident Frans Timmermans bør trekke seg fra sin post etter å ha beskyldt Ungarns statsminister og landets regjering for antisemittisme.

Det sa den ungarske utenriksminister Péter Szijjártó på en pressekonferanse i Budapest fredag.

Szijjártó, som tilhører Høyres og KrFs søsterparti Fidesz, kaller beskyldningen for urettferdig og uakseptabel.

Les også: Ungarere fikk hard straff for å trakassere jøder

Finansspekulant = jøde?

Det er et intervju i den tyske avisa Die Zeit som har opprørt ungarerne.

Intervjueren og Timmermans mener det kvalifiserer til å være antisemittisk å kalle den ungarskfødte, amerikanske spekulanten og bidragsyteren til mange organisasjoner, George Soros, for «amerikansk finansspekulant».

– Jeg har forstått det akkurat som Dem og ble opprørt. Jeg har vært opptatt av antisemittisme i hele mitt liv, og blir alltid svært emosjonell, også nå. Det er skrekkelig at antisemittismen fortsatt lever i Europa! utbryter EU-kommissæren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ta en jødisk rundtur i Budapest

– Uenig, javisst

– Ungarn har gjort mer enn noen i Europa for å bekjempe antisemittisme, hevder utenriksminister Szijjártó og listet opp:

Vi har innført nasjonal minnedag for ofrene for Holocaust, vi har renovert synagoger ikke bare i Ungarn, men også i naboland, og vi har gjort Holocaust-fornektelse straffbart. Den nye grunnloven garanterer sikkerheten til ungarske jøder som del av den ungarske nasjonen. Vi har innført nulltoleranse med hensyn til antisemittisme.

Utenriksministeren slår fast at regjeringen og George Soros utvilsomt har store uoverensstemmelser og at Soros definitivt ønsker den nåværende ungarske regjeringen vekk.

– Men disse uenighetene har absolutt ingenting med Soros' opprinnelse eller religion å gjøre, bedyrer Péter Szijjártó

Det mer ytterliggående opposisjonpartiet Jobbik har, etter hva ABC Nyheter har grunn til å tro, en klar antisemittisk tone.

Les også: Nå koker det rundt Ungarn og Viktor Orbán i EU