Jensen til angrep på Støre: – Arbeiderpartiet kan ikke kalle seg et parti for arbeidere

Siv Jensen åpnet landsmøte til Frp fredag.
Siv Jensen åpnet landsmøte til Frp fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Med fokus på sin argeste motstander, Arbeiderpartiet, gikk Siv Jensen til angrep på en eventuell rødgrønn regjering. Partilederen lovet skattekutt, oljeleting og strengere innvandringspolitikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (ABC Nyheter):

– Det er nå det gjelder. Valget vi står foran er et retningsvalg. Valget handler om viktigste politiske veivalg i hverdagen. Forsvaret skal styrkes, skal innfri våre Nato-forpliktelser, skal hente opp mer olje. Vi skal la de eldre leve med valgfrihet, sa Jensen da hun åpnet landsmøtet til Fremskrittspartiet fredag.

I forkant hadde norsk folkemusikk innviet landsmøtet, og veggene var prydet med bilder av brunost, stavkirker, olje, veier og jagerfly.

– Vi skal være stolte av den norske kulturarven. Vi skal ikke unnskylde oss selv for måten vi lever våre liv på. Vi må ikke unnskylde oss for hvem vi er, vi skal ikke skamme oss over rikdommen Norge har og hvordan vi lever. At vi har varmekabler i gulvet, har bil og reiser på sydenferie skal vi være stolte over. Det er et bra tegn, sa Jensen og fortsatte:

– Vi skal møte nye kulturer med krav om å tilpasse seg slik vi lever her i Norge.

Partilederen har vært i sterk vind foran landsmøtet. Flere kilder i partiet har fortalt om et kjølig forhold til partiets kronprinsesse og mest populære statsråd, Sylvi Listhaug.

Etter talen gikk partilederen rett bort og ga Listhaug en klem.

(Saken fortsetter etter bildet)

Siv Jensen klemte Sylvi Listhaug etter talen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Siv Jensen klemte Sylvi Listhaug etter talen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tror på videre samarbeid med KrF og Venstre

– Selv om vi har fått til mange politiske vedtak så vil vi være mer tjent med å være i opposisjon, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til ABC Nyheter under KrFs landsmøte forrige helg.

Les saken: Hareide går langt i å utelukke Frp-støtte.

Venstre har for lengst avklart at de ikke vil fortsette som støtteparti for Frp, men Siv Jensen har ikke mistet troen på et samarbeid med KrF og Venstre.

Frp-lederen mener derimot det er store sjanser for å overtale partiene til et videre samarbeid.

Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

– Jeg er først og fremst opptatt av å drive med valgkamp og sende politiske budskap til velgerne. Det er velgerne som skal avgjøre valget, og jeg tror de de er mer opptatt av politikk enn hvem som skal samarbeide med hvem. Blir det et ikke-sosialistisk flertall i september har vi et godt utgangspunkt for å fortsette samarbeidet mellom de fire partiene, sa Siv Jensen til ABC Nyheter få minutter etter landsmøtetalen.

– Jeg tror vi kan forhandle oss til videre samarbeid. Vi har gjort det i fire år og det har gått veldig bra.

Les saken: Dette er sakene som vil bli diskutert på landsmøtet

Fokus på Arbeiderpartiet: – Vil sette Norge i revers

I talen hadde partilederen mye fokus på sin politiske fiende, Arbeiderpartiet.

Siv Jensen sier Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet er partiets hovedmotstander. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Siv Jensen sier Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet er partiets hovedmotstander. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

ABC Nyheters gjennomgang av landsmøtedokumentene viser at landsstyret i sin en side lange gjennomgang av den "politiske statusen" nevner Arbeiderpartiet hele ni ganger.

Den største trusselen mot FrPs gjennomslag i regjering er en ny rød eller rødgrønn regjering med Arbeiderpartiet, skriver landsstyret i beretningen.

Det budskapet fortsatte Jensen i talen.

– Valget handler ikke bare om oss selv, men også hvem vi kjemper mot. En venstrevridd regjering vil sette Norge i revers. Slå retrett i innvandringspolitikken, bygge mindre vei. Dette valget skal vi vinne, sa Jensen til applaus fra salen.

Hun angrep Arbeiderpartiets olje-kompromiss og advarte mot en oppmykning i innvandringspolitikken.

– For kanskje første gang i moderne historie sier Arbeiderpartiet nei til et industrieventyr og store inntekter for landet vårt. Et parti som sier nei til arbeidsplasser i dette omfanget, kan ikke kalle seg et parti for arbeidere, sa Jensen i en landsmøtetale der hun slo fast at oljealderen slett ikke er forbi, men at næringen tvert imot har en lys framtid.

– Og nå har vi fått prisen for Aps oljekompromiss. Et nei til Nordland VII og Troms II betyr et velferdstap på 225 milliarder kroner, sa Jensen og viste til beregninger fra Norsk olje og gass.

– Landet vårt har ikke råd til nye hodeløse innvandringseksperiment, fastslo Frp-lederen med henvisning til vedtaket på Aps landsmøte for to år siden om å ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria.

– Vi så konsekvensene av det med egne øyne, sa Jensen og antydet med det at den store tilstrømmingen av flyktninger til Norge i 2015 hadde sammenheng med vedtakene som ble fattet av Ap og andre partier.

(Saken fortsetter etter bildet)

Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Lover skattekutt

Vi har bare så vidt begynt, sier Frp-leder Siv Jensen om kritikken fra Arbeiderpartiet, som mener regjeringens skattelettelser er uansvarlige.

I sin landsmøtetale fredag lovte hun å kjempe for «betydelige kutt i skatter og avgifter for vanlige folk».

– Jeg hører våre motstandere gjøre det til et problem at vi har senket skatter og avgifter med 21 milliarder kroner. Det er altså ikke et problem. Vi har bare så vidt begynt, sa Jensen til partifellene på Gardermoen og fikk applaus.

Konkret tok hun til orde for å fjerne eiendomsskatten. Oslo Frp har foreslått at dette skal skje ved å oppheve kommunenes rett til å skrive ut eiendomsskatt.

I programkomiteens forslag, står det at Frp «vil arbeide for å fjerne lov om eiendomsskatt». Det synes ikke Carl I. Hagen og Oslo Frp er nok.

I et resolusjonsforslag foreslår Oslo Frp at eiendomsskatten forbys innen 2020. Frem til forbudet trer i kraft, vil fylkeslaget at det skal settes en maksgrense på hvor mye hver kommune skal kunne kreve.

Forslaget har ikke flertall i landsstyret.

Les saken: Carl I. Hagen vil forby eiendomsskatt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden