Representantenes hus sier ja til å reversere store deler av Obamacare

Det republikanske flertallet i Representantenes hus har vedtatt å reversere store deler av Obamacare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er Obamacare

* Helsereformen Patient Protection and Affordable Care Act, populært kalt Obamacare, ble vedtatt i Kongressen i 2010 og iverksatt fra 2014.

* Reformen gjør det obligatorisk for amerikanere å ha helseforsikring. Systemet er i hovedsak basert på at folk blir pålagt å tegne forsikring i et privat selskap.

* 22 millioner er forsikret gjennom det såkalte Obamacare-markedet. De aller fleste andre, 155 millioner mennesker, har helseforsikring gjennom arbeidsgiver.

* Offentlige helseprogrammer finnes for utvalgte grupper, som pensjonister, krigsveteraner og fattige.

* Folk med lav inntekt får subsidier fra staten til å betale forsikringen.

* Motstanderne mener reformen er en innskrenkning av individets frihet. Et forsøk på å få loven kjent grunnlovsstridig ble avvist av høyesterett 25. juni 2012.

* Folk som kjøper individuell forsikring, kan tegne den gjennom offentlige nettsider.

* Loven gjorde at barn kan stå på foreldrenes forsikring fram til de er 26 år gamle, den begrenset muligheten for prisøkninger og gjorde det ulovlig å avvise kunder som allerede var syke.

* Etter innsettelsen fredag 20. januar signerte Donald Trump sin første presidentordre om å «minimere den økonomiske byrden» som følge av Obamacare, «i påvente av avskaffelse» av reformen.

* Representantenes hus stemte torsdag for Trumps forslag om å oppheve store deler av Obamacare.

(Kilde: NTB, Washington Post)

Donald Trump sier han er sikker på å få nok stemmer for hans nye helsereform også i Senatet.

Med marginale fire stemmer i favør av Trumps nye helsereform, vedtok Representantenes hus å erstatte store deler av Barack Obamas signaturreform, Obamacare. 217 stemte for Trumps nye helsereform, mens 213 stemte imot, torsdag kveld norsk tid.

20 republikanere var blant dem som stemte mot forslaget.

I likhet med demokratene var flere av dem sterke motstandere av at retten til helseforsikring innskrenkes og blir merkbart dyrere for mennesker som allerede har en sykdom eller lidelse.

Trumps forslag går nå videre til Senatet for avstemning, der den også må vedtas for å bli gjeldende. Reformens støttespillere medgir at det kan bli vanskeligere å få den gjennom der, fordi man vil være avhengig av støtte Demokratene.

Seier for Trump

At forslaget har fått gjennomslag i Representantenes hus er uansett en massiv seier for president Trump og leder for Representantenes hus, Paul Ryan. De siste dagene har det pågått en intens innsats for å samle stemmer for forslaget.

Trumps forslag til ny helsereform åpner for at delstater kan se bort fra dagens krav om at forsikringer skal koste det samme for alle, enten de er sunne og friske eller alvorlig syke. Moderate republikanere har tidligere motsatt seg dette, men i den nye versjonen av forslaget er det lagt inn en pott på 8 milliarder dollar som skal bidra til å dekke helseforsikringsutgifter for personer med kroniske lidelser. Det ble tunga på vektskålen for flere republikanerne, som nå har snudd i saken.

Ikke nok

En rekke helseeksperter har imidlertid gått ut og sagt at 8 milliarder dollar ikke er nok til å dekke forsikringskostnadene for dem som vil trenge det.

Barack Obamas helsereform, som ble innført i 2010, har blitt beskrevet som den mest omfattende velferdsreformen i USA siden 1960-tallet. Obamacare sørget for helseforsikring til alle gjennom subsidier til flere millioner amerikanere som ellers ikke ville hatt råd til det.

Trump skriver i en twitter-melding at han vil holde en pressekonferanse i rosehagen utenfor Det hvite hus etter seieren til republikanerne.

Les også: Senatet godkjenner Trumps budsjett

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden