MDG mener Frp og Sp ligner Putin og Trump

Rasmus Hansson er ensom grønn politiker på Stortinget og har lyst på flere kolleger. Håpet er å bryte sperregrensen ved valget i september.
Rasmus Hansson er ensom grønn politiker på Stortinget og har lyst på flere kolleger. Håpet er å bryte sperregrensen ved valget i september. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljøpartiet De Grønne mener Senterpartiet og Fremskrittspartiet ligner på Donald Trump og Vladimir Putin. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forbindelse med at partiet lanserer sitt nye slagord «Ta vare på framtiden», langer MDGs eneste stortingsrepresentant ut mot tidsånden og utvalgte norske partier.

Senterpartiet og Frp står for en sneversynt og bakoverskuende politikk, ifølge Hansson.

– Putin, Trump og Erdogan har frykt og egoisme som forutsetninger for all sin politikk. I Norge rir Frp og Sp hester som ligner: Mer til meg. Mindre til andre. Grønn politikk er motvekten til dette, sier partiets stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

Overfor NTB avviser Hansson at sammenligningen mellom de to norske partiene og de omstridte presidentene i Russland og USA samt Tyrkias Recep Tayyip Erdogan, halter.

– Jeg syns ikke det, for det er viktig å peke på at heller ikke i Norge er vi immune mot fristelsen til sette grupper opp mot hverandre, skremme med at forandring er farlig og bruke det som politisk virkemiddel. Det skjer også her, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Splittende

– Trump, Putin og Erdogan har et kursvalg som er isolasjonistisk, splittende og bakoverskuende. Det er en tendens – med strek under tendens – vi også ser i Norge, mener han.

Som eksempler på Frp-politikk som han mener ligner på de tre internasjonale ledernes, viser Hansson til Frps ståsted i flyktningpolitikken og satsing på «gårsdagens løsninger» som oljeutvinning og mer motorveier. I Senterpartiets tilfelle peker han på viljen til å sette grupper opp mot hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En veldig uansvarlig by- mot-land-politikk, hvor grupper piskes opp til å tro at det viktigste er å krige for sine kortsiktige interesser og mot noen andre som bor et annet sted, ifølge Hansson.

Han mener også Sp er et parti som motarbeider vern av natur, fordi det angivelig hindrer næringsutvikling, og som er imot alle klimatiltak som kan koste noe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som Trump står dermed Sp og Frp for en sneversynt og bakoverskuende politikk, ifølge Hansson.

– Tror på hele verden

MDG vil ha hjertet og fremtidsoptimisme inn i politikken igjen, sier han.

Slagordet «Ta vare på framtiden» lanseres to uker før partiet holder sitt landsmøte på Lillehammer, med nær 250 delegater til stede.

– Mens Høyre tror på Norge og Senterpartiet tror på hele Norge, tror De Grønne på hele verden, lyder budskapet.