Meny

Jens Stoltenberg i EU-parlamentet:

Nato-generalsekretær Stoltenberg advarer EU mot å bygge opp egen hær

– EU må ikke bygge opp konkurrerende militær kapasitet til Nato, sa Jens Stoltenberg i EU-parlamentet foran Nato-møte 25. mai.

– Jeg vil understreke at sterkere EU-forsvar er noe jeg ønsker velkommen. Det er bra for EU, for Europa og for Nato – så lenge EU sikrer at det de gjør, utfyller Nato, og ikke konkurrerer med Nato.

Det sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg da han torsdag ettermiddag møtte EU-parlamentets komite for sikkerhet og forsvar.

Les også:   EU åpner nytt militært hovedkvarter

Spesielt Nato-møte i mai

Stoltenberg redegjorde for møtet Natos stats- og regjeringssjefer 25. mai - som blir kort, men spesielt:

– Dette blir første møte der den nye amerikanske presidenten kommer til Europa, til Nato og det første Nato-møtet med ny fransk president, påpekte Stoltenberg.

Der blir blir ikke bare Natos 28 medlemsland til stede, fordi også Montenegro, som er i ferd med å bli medlem i Nato, vil være der.

Les også:   – EU er en småmakt som lever farlig

– Meningsløs konkurranse

I tillegg til kampen mot terrorisme blir fordeling av byrdene i Nato-samarbeidet tema for Nato-møtet 25. mai.

Der ser Jens Stoltenberg samarbeidet med EU som ett viktig element. Men dette må holdes innenfor visse rammer, formante Stoltenberg.

– Mange EU-ledere har forpliktet seg til at styrking av forsvaret må dreie seg om økning av forsvarsbudsjetter, flere øvelser, utvikle kapasiteter – men ikke om å opprette en EU-hær eller utvikle parallelle kommandostrukturer, sa Nato-sjefen.

– Det ville være meningsløst å oppleve en konkurranse mellom EU og Nato. Det ville være å konkurrere med oss selv, sa Stoltenberg.

Han påpekte at over 90 prosent av innbyggerne i EU lever i et Nato-medlemsland.

Populært