May anklager EU-politikere for trusler

Storbritannias statsminister Theresa May, her avbildet på vei ut av Buckingham Palace etter å ha møtt dronning Elizabeth, oppløste onsdag Parlamentet og markerte begynnelsen på den britiske valgkampen. Foto: AP / NTB scanpix.
Storbritannias statsminister Theresa May, her avbildet på vei ut av Buckingham Palace etter å ha møtt dronning Elizabeth, oppløste onsdag Parlamentet og markerte begynnelsen på den britiske valgkampen. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte EU-politikere har truet Storbritannia og ønsker at brexit-forhandlingene skal mislykkes, hevder statsminister Theresa May.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener dette er et forsøk på å påvirke utfallet av parlamentsvalget den 8. juni.

May kom med uttalelse utenfor statsministerboligen onsdag, like etter at hun hadde møtt dronning Elizabeth på Buckingham Palace for å orientere dronningen om at Parlamentet er oppløst og at den britiske valgkampen formelt er i gang.

Statsministeren må formelt spørre den regjerende monarken om å oppløse Parlamentet, men en lov fra 2011 gjorde prosessen automatisk. Møtet med dronning Elizabeth var dermed kun av symbolsk betydning.

Kommentar: Høyt politisk spill i Storbritannia

At Parlamentet nå er oppløst, betyr at Storbritannia nå formelt ikke lenger har noen folkevalgte lovgivere. Alle de 650 ledige setene i Underhuset er ledige, og vil bli fylt når utfallet av valget 8. juni er klart.

May har valgt denne datoen for nyvalg som del av forberedelsene i arbeidet med å melde landet ut av EU. Det var sist valg i Storbritannia i 2015. May har argumentert med at et nyvalg nå vil styrke hennes konservative parti og dermed landets ståsted i brexit-forhandlingene med EU.

Les også:

May og Juncker skal diskutere brexit

Konservative leder stort over Labour på britiske målinger

Overveldende flertall i Parlamentet for britisk nyvalg