PRIO-forsker om USAs konflikt med Nord-Korea:– Trump forstår ikke hva han har satt i gang

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har kommet med et tydelig motsvar på presset fra USA om å bremse atomvåpenprogrammet i landet: å oppskalere programmet til «maksimal fart». Her er Jong-un 14. april i år, på et bilde frigitt fra Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå KCNA.
Nord-Koreas leder Kim Jong-un har kommet med et tydelig motsvar på presset fra USA om å bremse atomvåpenprogrammet i landet: å oppskalere programmet til «maksimal fart». Her er Jong-un 14. april i år, på et bilde frigitt fra Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå KCNA. Foto: KCNA / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea svarer på USAs trusler ved å yppe til enda mer strid. – Trump forstår ikke hva han har satt i gang, sier forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er fullstendig forutsigbart fra Nord-Korea. Slik har de reagert før, og det var bare å regne med, sier forsker ved fredsforskningsinstituttet PRIO, Stein Tønnesson, om Nord-Koreas svar på USAs press.

Den allerede betente relasjonen mellom USA og Nord-Korea har eskalert etter at Donald Trump tiltrådte som president i USA. USA har lenge jobbet for å få en stopp i Nord-Koreas utvikling av atomvåpen. Men Trump har ikke bare brukt langt hardere ord enn sin forgjenger for å presse Nord-Korea. Han forsøker også å presse Kina til å vise muskler mot nabolandet.

Nå kommer Nord-Korea med motsvaret: Istedenfor å bremse atomvåpenutviklingen, trapper de nå opp til «maksimal fart». Det meldte Utenriksdepartementet i Nord-Korea mandag.

Les også: 100 dager med Trump er gått, hvordan blir fortsettelsen?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea mener USAs bombefly øker faren for atomkrig

Tjener på trusler

Helt naturlig, mener Asia-ekspert Tønnesson:

– Jeg kan ikke se at president Kim Jong-un har noen interesse av å bøye av for presset fra USA nå, sier han.

Snarere tvert imot, tror han:

– Hele maktbasen til Kim Jong-un hviler på følelsen av at landet er truet. Jo mer han klarer å bygge opp den følelsen, jo lettere er det for ham å få folket til å ofre seg, forklarer Prio-forskeren.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un (t.v.) og hans regime anklager USAs president Donald Trump (t.h.) for å trappe opp konflikten til et farlig nivå på Koreahalvøya. Foto: NTB scanpix
Nord-Koreas leder Kim Jong-un (t.v.) og hans regime anklager USAs president Donald Trump (t.h.) for å trappe opp konflikten til et farlig nivå på Koreahalvøya. Foto: NTB scanpix

Det er Trump som ikke aner hva han setter i gang her, sier han.

– Han skjønner veldig lite. Fra hans nivå av ignoranse er det en veldig bratt læringskurve, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger til at også Trump lærer underveis, og at han nå har knyttet til seg bedre rådgivere. Men tror at prøvingen og feilingen allerede kan ha satt i gang en prosess med farlige konsekvenser.

– Har vi noe å frykte?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, vi har noe å frykte. For det er risikabelt å true. Hvis Nord-Korea gjennomfører en atomprøvesprengning i nærmeste fremtid, vil det se rart ut om USA, etter alle truslene, nøyer seg med nye, økonomiske sanksjoner. Det vil oppleves som at Trump har kommet med tomme trusler, sier han.

Les også: Nord-Korea mislykkes med ny rakettest

Nord-Korea trosser USAs advarsler – vil intensivere atomvåpenprogram

Fare for krig

Nord-Koreas beskjed om at de står rede til å svare på enhver handling fra USA, kommer som en reaksjon på motpartens bevegelser den siste uka. Den amerikanske stormakten har spisset retorikken mot Nord-Korea og understreket at de vil ha Kina og FN med på nye sanksjoner. De har også gjennomført en ny militærøvelse sammen med Sør-Korea.

Det store spørsmålet nå, ifølge Tønnesson, er nettopp om Nord-Korea vil gjennomføre en prøvesprengning i nærmeste fremtid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men han tror ikke det vil skje før valget i Sør-Korea om seks dager. Det er ventet at Nord-Korea vil se an hvem nabolandet velger som ny president – fordi i alle fall Moon Jae-In, som leder på meningsmålingene, vil være innstilt på dialog. Etter Sør-Korea-valget er en prøvesprengning derimot sannsynlig, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis de gjør det, må USA eller Kina komme med en reaksjon. Da er det fare for at det bryter ut full krig på Korea-halvøya, sier han.

Les også: Han var en av Kim Jong-ils menn

Neppe krig med det første, men…

Risikerer flere konflikter

Han er redd for konsekvensene av en Korea-krig for Øst-Asia. Regionen har vært blant verdens fredeligste de siste 30 årene, med markant nedgang i konflikter og en enestående, økonomisk utvikling.

Nå frykter Tønnesson at situasjonen på Nord-Korea kan gjøre slutt på freden, og utløse en konflikt mellom Kina, USA og Japan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle disse landene er involvert på hver sin måte i Korea-halvøy-konflikten. Spesielt for Kina står mye på spill. Gir de etter for USA og velger å bli hardere i klypa mot Nord-Korea, vil de kunne unngå handelsrestriksjoner. Samtidig er Kina tjent med å sikre at situasjonen i nabolandet ikke blir altfor ustabil – blant annet fordi det vil kunne føre til en strøm av flyktninger til Kina.

Kineserne har derfor hittil valgt ikke å danse etter Trumps pipe. Tirsdag gikk de også ut med tydelig krav til USA om å stanse utplasseringen av rakettskjoldet USA ferdigstilte i Sør-Korea mandag. Rakettskjoldet har vært omstridt, og kritikere mener det trapper opp konflikten på halvøya.

– Kinas holdning er klar og fast, sa Kinas utenriksdepartement sin talsperson om landets klare melding til USA.

Les også: – Jeg trodde aldri jeg skulle komme meg ut av Nord-Korea

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump håner diktatoren: – Ikke så mektig som han tror

Sabotasje?

Det beste å håpe på nå er derfor at Nord-Korea enten velger å ikke gjennomføre en prøvesprengning i den tilspissede situasjonen som er nå – eller at de ikke klarer å få det til, sier Prio-forskeren.

– Forbausende mange av Nord-Koreas sprengninger og rakett-tester har jo slått feil, kanskje på grunn av sabotasje, påpeker han.

Han viser til at det har vært spekulasjoner rundt hvorvidt landets mislykkede prøvesprengningene skyldes at atomprogrammene har blitt hacket eller utsatt for andre angrep av USA. Spekulasjonene er ikke bevist.

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Les også: – Det er ærlig talt ikke så mye Trump har fått til på sine første 100 dager

Trump tror på Kinas hjelp mot Nord-Korea

Nord-Korea

Landene som i dag er delt i Nord-Korea og Sør-Korea var ett selvstendig keiserdømme før landet ble annektert av Japan i 1910.

Etter 2. verdenskrig ble Korea delt i to. Den nordlige delen ble okkupert av Sovjetunionen, den sørlige av USA. I 1948 ble to selvstendige myndigheter opprettet.

Mens Sør-Korea har opplevd stor økonomisk vekst de siste årene og samarbeider tett med USA om forsvarspolitikk, har Nord-Korea blitt mer isolert gjennom årene og omtalt som “eremittland”.

Spenningen mellom de to har vært stor i mange år, spesielt knyttet til Nord-Koreas atomvåpenprogram. Også USA har engasjert seg tungt i dette.