Jensen: Vi har ikke støtt noen fra oss

Se opptak av tirsdagens pressekonferanse med Frp her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrFs og Venstres vilje til å støtte regjeringen er svekket, men Frp-leder Siv Jensen har tro på at de fire partiene har gode muligheter til fortsatt samarbeid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ikke brukt energi på å støte noen fra oss. Vi ønsker et fortsatt samarbeid med Høyre, KrF og Venstre, slik vi har gjort hele perioden, sa Jensen da Frp tirsdag holdt pressekonferanse før partiets landsmøte til helgen.

Landsmøtet følger etter KrFs landsmøte, som i helgen fastslo at de primært ønsker samarbeid med Høyre og Venstre etter valget. I sin landsmøtetale utfordret partileder Knut Arild Hareide statsminister Erna Solberg (H) til å velge mellom sentrum og Frp.

– Jeg mener en blå-gul-regjering er det dårligste alternativet for blå velgere. En slik regjering vil myke opp innvandringspolitikken, øke avgifter og redusere investeringer til vei, sa Jensen. Hun påpekte at det underveis hele tiden har ligget en åpen invitasjonen til de to samarbeidspartiene om å tre inn i regjering.

– Jeg mener samarbeidet har gitt noe for alle fire. Det har vært gjort noen kompromisser, og noen har vært vanskelige. I sum har alle fått betydelig gjennomslag, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nestleder Per Sandberg tror dagens samarbeidspartier vil være innstilt på å støtte en regjering hvor Fremskrittspartiet inngår – når det kommer til stykket.

– Hvis KrF eller Venstre får et godt resultat, så er jeg rimelig sikker på at vi finner fram til en enighet etter valget også, men i en annen form, sier han til NTB.

Aktuelt: Støre-flertall for sjette måned på rad

Venter frisk EU-debatt

Det er ventet at partiet for første gang vil si nei til norsk medlemskap i EU, samt at deler av EØS-avtalen bør reforhandles. Sandberg, som har ledet programkomiteen, venter en frisk debatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er ganske sikker på at vårt nye standpunkt om EU vil få en omfattende diskusjon. Det er mange partier som deltar i debatten nå, og mye som skjer rundt oss med brexit, sa Sandberg.

Partiledelsen vil imidlertid ikke ha noen mening om hvorvidt det bør holdes folkeavstemning om EØS-avtalen. Nesten halvparten av befolkningen ønsker seg dette, viser en fersk undersøkelse gjennomført på oppdrag av Nei til EU, omtalt i Klassekampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal problematisere forhold rundt EØS-avtalen og hvordan den har utviklet seg. Samtidig er det ikke noen tvil om at det er en avtale som har tjent Norge godt. 80 prosent av vår eksport går til Europa, men så er det en del andre forhold, sier Jensen, og tilføyer:

– Vi har ikke hatt noen diskusjon om folkeavstemning i partiet. Vi er opptatt av å forbedre det avtaleverket vi allerede har.

– Påvirkes av enkeltsaker

Fremskrittspartiet har også ved dette valget utpekt Arbeiderpartiet som sin hovedmotstander. Partiledelsen mener det vil gå mot liberalisering av innvandringspolitikken hvis ikke Frp fortsatt har en hånd på rattet.

Sandberg mener retorikk som den viktigste forskjellen mellom de to partiene.

– Signalene er der. Store deler av Arbeiderpartiet ønsker en liberalisering. Hvis man skal gå inn i forhandlinger om en regjeringskonstellasjon til høsten, så vil innvandring bli det første de gir etter på fordi det vil de ikke få noen uro om i egne rekker, hevder han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener alle andre partier lar seg påvirke av enkeltsaker, og at de kan være villige til å slakke på en stram politisk linje. Fremskrittspartiet skal markere seg på innvandringsfeltet ved å følge opp områdene familiegjenforening, straffesanksjoner for illegal innvandring og en fortsatt tøff utsendelsespolitikk, sier han.