Færre organisasjoner skal få faste tippemidler

Etter spillautomatforbudet i 2007 skulle de ti største organisasjonene få penger fra Norsk Tipping i stedet, men nå vil regjeringen kutte fra ti til tre.
Etter spillautomatforbudet i 2007 skulle de ti største organisasjonene få penger fra Norsk Tipping i stedet, men nå vil regjeringen kutte fra ti til tre. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Stortinget behandler tirsdag komitéinnstillingen om pengespillpolitikk der det foreslås å kutte organisasjonene som mottar faste tippemidler fra ti til tre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da spillautomatforbudet kom i 2003, skulle de ti største organisasjonene få penger fra Norsk Tipping i stedet, men nå vil regjeringen kutte antall faste mottakere fra ti til tre. I tillegg senkes minstegrensen ytterligere til et årlig budsjett på 10 millioner kroner for å søke midler.

– Regjeringen ønsker å få på plass en mer rettferdig ordning, og da ønsker vi å inkludere flere, og at mulighetene til å få disse midlene skal bygge på objektive kriterier, forklarer kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) til NRK.

Den 6. april i år kom familie- og kulturkomiteen med sin innstilling. Etter det har Venstre og regjeringspartiene forhandlet. siden det ikke ble enighet i komiteen der Venstre ikke er representert. Partene kom til enighet 1. mai.

Flyktninghjelpen

Enigheten innebærer ifølge Venstre at flere organisasjoner blir inkludert i ordningen og at også Flyktninghjelpen kan motta midler.

– For Venstre var det en utfordring at de nye kriteriene la opp til at Flyktninghjelpen, som eneste organisasjon, ikke lenger ville være støtteberettiget fordi de hadde hovedvekten av sin aktivitet i utlandet. Jeg er derfor glad for at vi har blitt enige om å sikre Flyktninghjelpens aktivitet gjennom statsbudsjettet fra 2019, når denne endringen trer i kraft, sier Grande.

Andre deler av enigheten innebærer oppmyking av reglene for bingospill og skrapelodd på mobil, en bred og ekstern evaluering av spillpolitikken og Norsk Tippings rolle for å vurdere blant annet sosiale konsekvenser av spillportefølje og markedsføringspraksis.

Strid om modellen

Etter at spillautomatforbudet kom, skulle organisasjoner som drev med dette ha krav på 18 prosent av overskuddet i en overgangsperiode på ti år.

«Røde Kors, Redningsselskapet og Norsk Folkehjelp vil inngå i den permanente ordningen fra 2018 med en fast del. Andre organisasjoner søker på like vilkår i tråd med kriterium for å delta i ordningen fra 2018", heter det i innstillingen som har fått tittelen «Alt å vinne. En ansvarlig og aktiv pengespillpolitikk».

Ifølge statsråden har de sju organisasjonene som foreslås tatt ut av den faste ordningen, visst om dette.

Stortingsrepresentant Arild Grande (Ap), som sammen med Kristelig Folkeparti har utgjort et mindretall i komiteen, sier at de ønsker en modell der flere av organisasjonene får slippe til, men som også ivaretar de andre.

– Holdes utenfor

Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk Senter, sier de hadde forventet at den nye ordningen ville være åpen og inkluderende.

– I stedet har regjeringen oppstilt kriterier som kun vil oppfylles av store organisasjoner, mens små og mellomstore i framtiden vil holdes helt utenfor støtteordningen, sier han til NTB.

Organisasjoner som Norsk forbund for svaksynte, NOAS, Kreftforeningen og Norske Kvinners Sanitetsforening rammes også.

– Vi har i utgangspunktet tenkt at det er positivt at potten åpnes opp for nye søkere. Det som er vanskelig å forstå, er hvorfor regjeringen har foreslått kriterier som setter terskelen så høyt at bare de største organisasjonene kan komme med, sier han.