Venstre ber Frp si nei til økt lagring av IP-adresser

KrFs Kjell Ingolf Ropstad mener internettleverandører bør pålegges å lagre IP-adresser og abonnementsinformasjon i minst et halvt år.
KrFs Kjell Ingolf Ropstad mener internettleverandører bør pålegges å lagre IP-adresser og abonnementsinformasjon i minst et halvt år. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre ber Frp-landsmøtet avvise forslaget om å pålegge internettleverandører å lagre abonnementsinformasjon og IP-adresser i seks måneder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et likelydende forslag er fremmet på Stortinget av KrF. Forslagsstiller Kjell Ingolf Ropstad sier det er forankret hos regjeringspartiene og slår fast at han tror det vil få flertall.

– Dette er noe regjeringen burde foreslått for lengst. Kripos har etterlyst dette i flere år. Vi regner med at Stortinget stemmer enstemmig for dette forslaget. Noe annet vil være ren galskap og en komplett forsømmelse av vårt ansvar for å beskytte våre barn, sier Ropstad.

Venstre avviser

Men KrF-representanten tar nok munnen for full, for samarbeidspartner Venstre slutter ikke opp om økt lagring av IP-adresser og abonnementsinformasjon.

– Vi er dypt skeptiske til forslag som dette, sier Venstre-representant Sveinung Rotevatn til NTB.

Han sier partiets motstand er prinsipiell.

– Å lagre sensitive opplysninger om alle enkeltpersoner i tilfelle noen gjør noe galt, er noe vi advarer mot, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter gjeldende rett skal informasjon om hvilke IP-adresser som har vært benyttet av den enkelte abonnent, slettes etter 21 dager. Blir forslaget fra KrF vedtatt vil det bli stilt krav om at denne informasjonen lagres i minst seks måneder.

Amundsen støtter forslaget

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) jobber nå for å få programfestet seks måneders lagring. Han var nylig på studietur til Storbritannia, hvor IP-adresser blir lagret i ett år. Planen er å få IP-forslaget gjennom på landsmøtet neste helg, og deretter gjøre det til en sak for regjeringen. Landsstyret støtter forslaget, men et mindretall har tatt dissens.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– På samme måte som at alle personer som bruker en telefon kan identifiseres med et telefonnummer, bør alle som er på internett kunne identifiseres gjennom en IP-adresse, sier Amundsen til VG.

– Jeg er mer opptatt av det barnet som blir utsatt for overgrep enn jeg er for at noen skal kunne skjerme IP-adressen sin. Det har jeg egentlig ingen forståelse for at noen skal ha behov for, sier han til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DLD-allianse

Ropstad i KrF mener forlenget lagringstid vil hjelpe politiet med å kartlegge og avsløre pedofile. Han avviser at personvernhensyn skulle tilsi at forslaget avvises og kaller det kunnskapsløst å fremme en slik innvending.

– Selv Datatilsynet har tidligere gitt grønt lys for en slik lagring av IP-adresser, sier han.

Rotevatn er ikke overbevist. Han maner Frp-landsmøtet til å avvise flertallsforslaget fra landsstyret og viser til den tverrpolitiske alliansen mot EUs datalagringsdirektiv. Ap og et flertall av Høyres representanter sørget for at det ble vedtatt i forrige periode. Alle andre partier stemte imot

– Da sto Frp og Venstre skulder ved skulder. Vi håper dette vil skje også nå, all den tid Frp er et liberalistisk parti, sier han.

Datalagringsdirektivet ble senere opphevet fordi det av flere domstoler ble ansett å gå for langt i å pålegge lagring av sensitiv informasjon. Som en konsekvens av dette har ikke lagringsplikten på seks måneder for IP-adresser trådt i kraft, og i fravær av ny lovregulering er det derfor den gamle fristen på 21 dager som gjelder.