USA åpner for forhandlinger om Nord-Korea

Slik reagerer politikerne på Trumps nye Nord-Korea-plan.

Regjeringen i USA vil bruke økonomisk og diplomatisk press for å for Nord-Korea til å droppe atomvåpenprogrammet sitt og åpner for forhandlinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA vil både få en slutt på utviklingen av atomvåpen og sikre at det ikke skal være atomvåpen i det hele tatt på den koreanske halvøya.

President Donald Trump vil forsøke å presse Nord-Korea til å velge dialog, heter det i en uttalelse fra USAs utenriks- og forsvarsdepartement og flere av landets etterretningssjefer. Når, hvor eller hvordan dette kan komme i orden, nevnes ikke.

Uttalelsen fra den amerikanske regjeringen kom i forbindelse med at USAs senatorer onsdag ble orientert om Nord-Korea-krisen i Det hvite hus.

Les også: Trump håner diktatoren: – Ikke så mektig som han tror

Xi ber Trump trå varsomt overfor Nord-Korea

Forberedt

President Donald Trump ønsket onsdag velkommen, før de hundre medlemmene av Senatet fikk en orientering om Nord-Korea-situasjonen fra utenriksminister Rex Tillerson, forsvarsminister Jim Mattis, USAs forsvarssjef Joe Dunford og USAs øverste etterretningssjef Dan Coats.

Hensikten med innkallelsen, som er første i sitt slag, er trolig å dempe usikkerheten rundt det anstrengte forholdet mellom USA og Nord-Korea. Men i tillegg til å forsikre om at USA vil ha en fredelig løsning, understrekes det at USA også er forberedt på å forsvare seg selv og landets allierte.

Fram til nå har Trump-administrasjonen vist muskler, brukt harde ord og lovet at USA vurderer alle midler i konflikten, men nå ser det ut til at de vil velge å følge Obama-administrasjonens strategi: Diplomatisk press for å få Nord-Korea til forhandlingsbordet. Denne løsningen avhenger av at Kina, Nord-Koreas nærmeste handelspartner og støttespiller, samarbeider.

Les også: – Kinesiske kampfly i full beredskap

Nord-Korea truer med å gjøre USA til aske

Støtte

Kina har bedt Nord-Korea og USA roe ned sabelraslingen, noe ifølge Kina betyr at atomvåpenprogrammet til Nord-Korea må avvikles og at USA og Sør-Koreas massive militærøvelser i farvannet i Nordøst-Asia må innstilles.

Etter møtet onsdag fikk Trumps strategi støtte fra både republikanere og demokrater.

– Kina er nøkkelen til dette, slo den republikanske senatoren John McCain fra Arizona fast.

– Jeg tror den beste tilnærmingen for administrasjonen er å legge maksimalt press diplomatisk på Kina, så vel som Nord-Korea, og ellers å trå varsomt, men være forberedt på å forsvare seg, sa demokraten Adam Schiff fra California.

Les også: – Trump er farligere enn Kim

– Nord-Korea gjør klokt i å ikke teste Trump

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært