Sandberg til Kina i mai

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) reiser til Kina i slutten av mai. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) reiser til Kina i slutten av mai. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med representanter for sjømatindustrien reiser fiskeriminister Per Sandberg (Frp) til Kina i slutten av mai. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Besøket kommer etter at den politiske kontakten mellom Norge og Kina ble gjenopptatt for fullt med statsminister Erna Solbergs (H) offisielle besøk til landet tidligere i april.

– Kina er et viktig marked for norsk sjømat. Samtidig er det et enormt potensial for videre utvikling av handelen med sjømat, sier Sandberg i en pressemelding.

– Besøket blir viktig for å følge opp dialogen om rammevilkårene for norsk sjømateksport til Kina i lys av normaliseringen av våre politiske og diplomatiske relasjoner.

Sandberg skal delta på en sjømatkonferanse i regi av Norges sjømatråd. Det blir også lagt opp til politiske samtaler.

– Det er ikke bare for norsk sjømat at det finnes store muligheter i Kina. Norske bedrifter er også verdensledende leverandører av teknologi, utstyr og tjenester, sier Sandberg.

Norge og Kina ble under Solbergs besøk enige om å gjenoppta samtalene om en frihandelsavtale innen fem måneder. Også møter i den norsk-kinesiske økonomiske kommisjonen gjenopptas.

Kina stanset all politisk kontakt med Norge som følge av fredspristildelingen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010. Norsk lakseeksport ble hardt rammet: Norge hadde i 2011 en markedsandel på 94 prosent, mot 2 prosent i dag. Sjømatrådet anslår at andelen kan komme opp i 65 prosent når forholdet normaliseres.