Rakettskjoldet til USA settes opp i Sør-Korea

Amerikanske militærkjøretøyer beveger seg forbi demonstranter med rakettskjoldet Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD), med hjelp av sørkoreansk politi i Seongju. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske styrker har begynt utplasseringen av det amerikanske rakettskjoldsystemet THAAD i Sør-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

TV-bilder onsdag morgen viser store kjøretøy i kamuflasjefarger med det som ser ut til å være rakettutstyr i distriktet Seongju. Hundrevis av innbyggere, bekymret for ringvirkningene for fred og miljø, protesterte høylytt og kom noen steder i håndgemeng med politiet. Sør-Koreas forsvarsdepartement bekrefter ifølge nyhetsbyrået Yonhap, at en «full installering» er påbegynt.

Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) ble først tatt i bruk under Irak-krigen på begynnelsen av 1990-tallet og er allerede utplassert på Hawaii.

Det omtales som et rakettskjoldsystem som kan sette ballistiske missiler med kort og lang rekkevidde ut av spill. Utplasseringen i Asia har utløst kraftige protester fra Kina og Russland og provosert Nord-Korea.

High Altitude Area Defense (THAAD) Foto: Ben Listerman / AFP
High Altitude Area Defense (THAAD) Foto: Ben Listerman / AFP

Sør-Korea og USA ble enige om utplasseringen i fjor, men har framskyndet installasjonen etter at spenningen i regionen har økt de siste månedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De har understreket at det kun er til forsvarsbruk og bedt Kina akseptere dette, men Kina er rasende og sier THAAD forskyver sikkerhetsbalansen og truer den regionale stabiliteten.

Les også: Nord-Korea advarer Australia om mulig atomangrep

Kilder: – USA vurderer å skyte ned Nord-Koreas test-raketter

– USA vurderer militære tiltak mot Nord-Korea

Amerikansk atomubåt anløper sørkoreansk havn