Europarådets parlamentarikerforsamling er kastet ut i krise

I videoen over kan du se noen av de kraftige reaksjonene president Agramunt fikk i Europarådet på grunn av sitt møte med Assad.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Parlamentarikerne i Europarådet skulle egentlig diskutert menneskerettighetsspørsmål i går, men det hele endte med opprør mot presidenten, spanske Pedro Agramunt, fordi han har avlagt Syrias president Assad et besøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du sverter vår forsamling! Trekk deg!

– Det er absolutt avskyelig at vår president har stått side ved side med mannen som bomber sitt eget folk. Du reiste med et russisk militærfly, og ikke i regi av det syriske parlamentet.

Slik lød det fra parlamentarikere i forsamlingen, da presidenten for Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE), Pedro Agramunt mandag forsøkte å åpne vårsesjonen i Strasbourg.

Etter at møtet startet, marsjerte én etter én av de sosialdemokratiske parlamentarikerne ut av salen, i protest mot at Agramunt sammen med en delegasjon fra det russiske parlamentet avla president Bashir al Assad i Syria et besøk i mars.

– Du har mistet tilliten i alle politiske grupper. Dette er hva vi kan kalle en politisk krise, sa en representant for de konservative partiene, EPP, som også norske Høyre tilhører.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opptrinnet kan du se i videoen øverst, der en betenkt generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet sitter ved siden av Agramunt på podiet.

Hele møtet kan du se her.

Agramunt forsvant - forsvarer seg i dag

Pedro Agramunt åpnet møtet med å gi forsamlingen en uforbeholden unnskyldning for det han karakteriserte som et feiltrinn, å besøke Assad.

– Jeg forstår deres bekymring gitt måten dette ble omtalt på i visse medier. Besøket var et feiltak. Jeg vil be medlemmene om unnskyldning for dette. I min posisjon har jeg gjennomført over 50 besøk og forventet ikke på forhånd tvil om dette besøket, sa Agramunt og la til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har alltid trodd på dialog og trodde det var best å høre hva Assad har å si, i arbeidet med å løse krisen for det syriske folk.

Mens vestlige land har kontakt med mer og mindre jihadistiske opprørsgrupper i Syria, ville PACE-medlemmer ikke finne seg i at deres president møtte Assad, og taler etter taler reiste seg og ropte at han må gå av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Frykter korrupsjonsanklager skal kvele demokratiorgan

Mistillitsforslag utsatt

Møtet ble avbrutt, og etter en pause dukket ikke Agramunt opp igjen. Ledelsen ble overtatt av visepresidenten mandag kveld.

Flere delegater krevde avstemning om et mistillitsforslag mot ham. Det endte med at Agramunt i første omgang skal spørres ut tirsdag i en høring om sitt omstridte møte med Syrias president.

Det hører med til historien at flertallet i PACE i 2015 fratok sine russiske kolleger deres rettigheter, slik at de ikke deltar.

Les også: Ingjerd Schou beklager at Russland er ute av Europarådets parlamentarikerforsamling