KrF er omsvermet før valget
Når KrF-leder Knut Arild Hareide åpner landsmøtet torsdag, er det i visshet om at hans parti er det desidert mest omsvermede på Stortinget for tiden.
Selv om KrF har vedtatt at deres drømmeregjering består av Høyre, Venstre, dem selv og eventuelt Senterpartiet, har Hareide mer enn antydet at døren står på gløtt for Ap, dersom plan A ikke lar seg gjennomføre.
KrF har gjort det helt klart at de ikke vil gå inn i en regjering med Frp. Om de kan tenke seg å inngå en ny forpliktende samarbeidsavtale med en eventuell Høyre- og Frp-regjering, eller heller bli et rent opposisjonsparti, er imidlertid et spørsmål partiledelsen har latt henge i luften.
– Taktisk bommert
Dagrun Eriksen sier hun forventer diskusjon om fremtidige partnere under landsstyremøtet. Hun mener det er helt riktig av partiet å holde flere dører åpne i tiden fram mot valget.
– Hvis vi allerede nå hadde sagt at vi ville gå for en ny samarbeidsavtale, så ville det vært en taktisk bommert. Da ville jo Erna Solberg fått fullmakt til å styre på som hun vil. Det hele kommer an på hvordan flertallet ser ut etter valget, sier hun.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenIfølge gjennomsnittsmålingen for mars kan en konstellasjon bestående av Ap, KrF og Sp få et solid flertall med hele 90 mandater på Stortinget, mens dagens flertall med Høyre, Frp, KrF og V ville manglet sju mandater dersom mars-gjennomsnittet hadde vært et valg.
Vil ta kontantstøtten fra innvandrerkvinner
KrF vil innføre krav om at innvandrerkvinner må lære seg norsk for å motta kontantstøtte.
Tiden er inne for å modernisere kontantstøtten, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet , to dager før partiets årsmøte åpner i Trondheim.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Vi stiller krav om at hvis du har bodd kortere tid enn tre år i Norge og ikke har gjennomført introduksjonsprogram og mottar kontantstøtte, må du ta språkopplæring. Men vi har en annen tenkning enn Arbeiderpartiet og SV som bare vil rive kontantstøtten vekk fra fattige familier i Norge, sier han til avisen, og utdyper:
Artikkelen fortsetter under annonsen– KrF sier til mødrene: Bare behold kontantstøtten, men dere må lære språk. Og mens dere tar språkopplæring, får dere gratis kjernetid i barnehagen. Men hvis de ikke er villige til det, får de heller ingen kontantstøtte.
Kontantstøtte gis til foreldre med barn mellom ett og to år og med adoptivbarn som ikke har begynt på skolen. Støtten gis maksimalt i 11 måneder, og barnet må ikke ha heltidsplass i barnehage med offentlig driftstilskudd.
Flere politiske partier vil også fjerne, endre eller erstatte ordningen, blant annet Høyre, Venstre, Rødt, SV, Ap og Frp.
Skuffelse i KrF over flere Ap-vedtak
Det er skuffelse i KrF over en rekke vedtak på Aps landsmøte. –På flere områder fjerner partiet seg fra oss verdimessig, mener nestleder Olaug Bollestad.
Ap-ledelsen tapte kampen om å beholde K-en i livssynsfaget KRLE. I en svært jevn votering vant motstanderne – ledet av AUF – fram.
Artikkelen fortsetter under annonsenAp-leder Jonas Gahr Støre forsøkte senere å dempe nederlaget ved å understreke at spørsmålet dreier seg om navnet på faget og ikke noe annet. Med ettertrykk erklærte han at det er dette engasjementet handler om.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Jeg tror alle forstår at den bokstaven som ble innført av den sittende regjering ikke har hatt noen betydning for innholdet, sa Støre på en pressekonferanse lørdag kveld.
I KrF er det imidlertid skuffelse over vedtaket, som var uavklart og helt åpent til siste stund.
– Å kutte kristendom i skole og gjøre Norge til et livssynsnøytralt samfunn, er det rakt motsatte av det vi bør gjøre i et samfunn som blir mer flerkulturelt, mangfoldig og pluralistisk, sier partileder Knut Arild Hareide.
Ap vil samarbeide med KrF
Arbeiderpartiet har vært tydelig på at de gjerne ønsker seg KrF som samarbeidspartner i en eventuell regjering. Flere vedtak på Aps landsmøte innebærer et steg vekk fra KrF, påpeker nestleder Olaug Bollestad.
Artikkelen fortsetter under annonsenFlere av dem var ventet – som ja til eggdonasjon og kompromisset om å delvis åpne for konsekvensutredning utenfor Lofoten.
Et vedtak som kom til som et endringsforslag underveis i landsmøtehelgen, var å innføre blodprøven NIPT til gravide som har rett på fosterdiagnostikk, altså kvinner over 38 år. Bollestad trekker fram dette vedtaket som ett av de vanskeligste for KrF å leve med.
– Vi mener at innføring av NIPT-testen fører til et sorteringssamfunn. Det er en jakt på barn med Downs syndrom, sier Bollestad, som ikke hadde ventet et slikt vedtak fra Ap.
Støre legger vekt på at Arbeiderpartiets landsmøte har laget et politisk program uten å skjele til hva eventuelle samarbeidspartier måtte mene.
– Jeg mener fortsatt det er slik at partier i sentrum kan nå flere av sine mål ved å samarbeide denne veien enn å samarbeide den andre veien. Det mener jeg like sterkt etter dette programmet, sa han.