Amundsen med kuvending om Schengen-avtalen: – Ville vært en tragedie å gå ut

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) reagerer sterkt på uttalelsene fra Senterpartiet.
Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) reagerer sterkt på uttalelsene fra Senterpartiet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Per-Willy Amundsen mener Senterpartiet er «fortapt i fortiden» da de ønsker å bryte Schengen-avtalen. Noe han selv ville så sent som i fjor. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I januar 2016 støttet Per-Willy Amundsen (Frp) en opphevelse av Schengen-avtalen.

– En opphevelse vil medføre en annen grensekontroll, noe som vil gi oss bedre kontroll over mennesker som tar seg inn i landet, sa Amundsen etter årsmøtet til Troms Frp.

Nå har justisministeren snudd.

– Jeg skal innrømme at også jeg har vært imot Schengen-samarbeidet, men man må oppdatere seg. Samarbeidet er utrolig viktig for kriminalitetsbekjempelse og forutsetningen for å bekjempe terror, sier Amundsen til ABC Nyheter.

Uttalelsen kommer som en reaksjon på Marit Arnstads utspill i ABC Nyheter mandag i tiggedebatten, hvor hun og Senterpartiet mener at å bryte Schengen-samarbeidet vil «kunne hindre utenlandske kriminelle på grensa».

Bakgrunn: Senterpartiet avviser støtte til nasjonalt tiggeforbud

– Her opplever vi en regjering som ikke tør å ta i problemstillingen, sa Arnstad til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Senterpartiet er tapt i fortiden

Justisministeren mener Arnstad og Senterpartiet «er tapt i fortiden».

– Arnstad har en lettvint forståelse av Schengen. Schengen er en formidabel styrke for norsk politi. Går vi ut vil vi umiddelbart miste verktøy. Det ville vært en tragedie for norsk politi om Norge bryter samarbeidet, sier Amundsen og ber Arnstad «oppdatere seg».

Marit Arnstad mener regjeringen ikke «tør å ta i problemstillingen». Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Marit Arnstad mener regjeringen ikke «tør å ta i problemstillingen». Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Schengen-samarbeidet har tatt innover seg de terrorhandlingene vi har sett. Her må Arnstad oppdatere seg. Ikke bare kommer det nye krav i samarbeidet for tredjelandsborgere utenom EU, men i lys av at mange av de som gjennomfører terrorangrep er EU-borgere, vil det komme innstramninger i Schengen-samarbeidet også for de, sier Amundsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det er rett som Amundsen sier, i løpet av 2017 vil konkrete tiltak og ny kontroll av reisende bli rullet ut.

Målet er å stanse fremmedkrigere og klargjøre identiteten til de reisende. (Les mer om endringene nederst i saken)

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan rett og slett ikke bryte ut av Schengen. Da vil vi miste tilgangen på internasjonale register, og samarbeid mellom politi på tvers av land. Det vil bli langt vanskeligere å oppdage fremmedkrigere. Best politikontroll betyr også en strengere grensekontroll. Senterpartiet er igjen tapt i fortiden, sier Amundsen.

Les også: – Rumenske tiggere oppholder seg her ulovlig

– Marit Arnstad er helt på vidda

I tillegg til å kritisere regjeringen for å ikke ta tak i Schengen-samarbeidet, sa Arnstad til ABC Nyheter mandag at «regjeringen med Frp i spissen har svekket det operative politiet og flyttet midler til byråkratiet og direktorat».

– Det er jo direkte feil. Marit Arnstad er helt på vidda, sier Amundsen og fortsetter:

– Vi har styrket politiet med 2,5 milliarder i løpet av regjeringsperioden. Vi har økt antall ansatte med 2.500 årsverk etter fire år. Vi har i aller høyeste grad styrket politiet. I inneværende år har alle frie inntekter gått ut i distriktene, mens vi har kuttet i Politidirektoratet med syv prosent i år. Det er beviselig feil. Bare i år har vi styrket distriktene med 655 nye politifolk, sier Amundsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier han vil diskutere justispolitikk med Senterpartiet når som helst, men ber partiet holde seg til fakta.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg skjønner at Senterpartiet har en dårlig sak fordi de åpenbart har valgt å si nei til tigging, men det blir for dumt å skylde på politiet. Min klare tilbakemelding til Marit Arnstad er at hun bør lytte til de som opplever dette i felt. Opplever at tiggevirksomheten brukes som skalkeskjul for organisert kriminalitet.

Både politiet i Bergen og Oslo har i etterkant av Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet» ønsket et nasjonalt tiggeforbud velkommen.

Les også: – Dette viser hvorfor det er så viktig med et forbud mot tigging

Slik blir endringene i Schengen-området:

Hovedregelen er at alle skal kontrolleres når de reiser inn i eller ut av Schengen-området. Slik kontroll er allerede innført for personer fra land utenfor Schengen, men nå skal den også gjelde for nordmenn og innbyggere fra de 25 andre landene i Schengen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I kontrollen kan man sjekkes mot flere databaser:

* SIS-databasen, der medlemsland i Schengen utveksler opplysninger om etterlyste personer og personer som skal nektes innreise.

* Interpols database for tapte og stjålne pass.

* Nasjonale databaser for tapte, falske eller stjålne pass.

* Andre nasjonale og internasjonale databaser med informasjon om farlige personer.

Kontrollen gjennomføres ved at grensevaktene først gransker passet for å forsikre seg om at det er ekte, og at identiteten til den reisende er sikker.

Oppstår det tvil, kan de gå videre til å sjekke passet mot databasene.

Hovedmålet er å få på plass et kontrollregime som gjør det lettere å oppdage fremmedkrigere og personer som kan ha planer om å gjennomføre terrorangrep.

Les også: Sp vil gjeninnføre grensekontrollen

Schengen-samarbeidet

* Schengen-samarbeidet trådte i kraft i 1995. Det består i dag av 26 land: 22 EU-land og EFTA-landene Norge, Sveits, Island og Liechtenstein.

* Storbritannia og Irland har reservert seg mot Schengen-samarbeidet. Bulgaria, Romania, Kypros og Kroatia jobber fram mot innlemmelse senere.

* Avtalen opphever i prinsippet grensekontrollen mellom deltakerlandene og oppretter i stedet en ytre grensekontroll.

* Landene kan gjeninnføre nasjonal grensekontroll for en begrenset periode i unntakstilfeller hvor yttergrensene anses å være truet.

* Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Østerrike har gjeninnført slik kontroll. EU-kommisjonen anbefaler nå at de fem landene kan få forlenge grensekontrollen med inntil seks måneder.

Kilde: NTB