Hollande støtter Macron – advarer mot Le Pen

Frankrikes president Francois Hollande ber velgerne stemme på Emmanuel Macron den 7. mai, ikke Marine Le Pen.
Frankrikes president Francois Hollande ber velgerne stemme på Emmanuel Macron den 7. mai, ikke Marine Le Pen. Foto: Kamil Zihnioglu / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes president François Hollande advarer mot Marine Le Pen og håper det blir Emmanuel Macron som vinner valget om knappe to uker. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som står på spill, er vår idé om Frankrike, enheten i vårt land, dets plass i Europa og verden, sier Hollande.

Han mener at politikken til EU-motstanderen og høyrenasjonalisten Marine Le Pen vil føre til at tusenvis av arbeidsplasser går tapt, og han tror også hun vil true det franske samholdet og kampen mot terror.

– Til slutt, når vi står overfor terrortrusselen, som krever at vårt land står samlet, vil Nasjonal front bidra til dyp splittelse og stigmatisere noen av våre borgere på bakgrunn av deres opphav eller religion, sier Hollande.

Uttalelsen mandag kom dagen etter at det ble klart at den liberale sentrumskandidaten Macron og Le Pen gikk videre til andre runde i presidentvalget.

Macron var tidligere økonomiminister i den sosialistiske regjeringen, men hoppet av for å kunne stille som uavhengig presidentkandidat. Han har startet sin egen sentrumsbevegelse En Marche! (Fremad!)

Hollande stilte selv ikke til gjenvalg, og Sosialistpartiets kandidat Benoît Hamon røk ut i første valgrunde. Meningsmålinger har gitt Hollande lav oppslutning i lang tid.