Joly lettet over å slippe å stemme på Fillon

Forfatter og politiker Eva Joly besøker Norge i forbindelse med sin nye bok "Ulv i fåreklær". Hun er lettet over at det var Emmanuel Macron og ikke Francois Fillon som gikk videre i det franske presidentvalget søndag.
Forfatter og politiker Eva Joly besøker Norge i forbindelse med sin nye bok "Ulv i fåreklær". Hun er lettet over at det var Emmanuel Macron og ikke Francois Fillon som gikk videre i det franske presidentvalget søndag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den fransk-norske politikeren Eva Joly sier hun er svært lettet over å slippe å måtte stemme på François Fillon i andre valgomgang i det franske valget. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Joly, som er fransk representant for De Grønne i EU-parlamentet, sier hun er svært lettet over utfallet av første valgomgang. Presidentvalget omtales som det mest atypiske valget i Frankrike på lang, lang tid.

– Dette valget var veldig farlig for Europa, men i dag puster alle lettet ut og børsene går opp igjen, for mest sannsynlig blir Emmanuel Macron nå Frankrikes neste president, sier Joly til NTB.

Les også: Macron vant første runde av presidentvalget

Le Pen: – Jeg er folkets kandidat

Den republikanske front

Selv stemte hun for sosialistenes kandidat Benoît Hamon, som et flertall i De grønne tidligere i år ble enige om å samle seg om. Nå skal hun slutte opp om Macron i neste valgrunde, og Joly forteller at hun personlig er svært lettet over å slippe å måtte stemme på den skandalebefengte konservative kandidaten François Fillon, i andre valgrunde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle i det moderate Frankrike og på venstresiden måtte jo da ha stemt for Fillon hvis han hadde gått videre, det er det vi kaller den republikanske fronten i Frankrike, som innebærer at alle samler seg for å hindre at Front National kommer til makten. Men jeg hadde ikke likt å måtte stemme på Fillon. Jeg tror også at Le Pen ville fått større oppslutning dersom det var Fillon hun skulle møte 7. mai, sier Joly.

Les også: Angrep stanser valgkampen i Frankrike

Hollande ber folk vise demokratiets styrke

– Sosialistpartiet dødt

Joly mener det er noe håpefullt ved at Macron ble valgt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han er ung, har en del originale ideer og fremfor alt så slipper vi unna de politikerne som har vært der i førti år. Den store begivenheten ved dette valget er egentlig elimineringen av de to klassiske partiene, sosialistpartiet og det konservative partiet. Sosialistpartiet, som pleier å få rundt 20 prosent oppslutning, har nå fått kun rundt seks-sju prosent av stemmene. Det betyr at dette partiet, som har dominert fransk politikk i 45 år, er som dødt å regne, sier Joly.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun sier hun føler seg meget sikker på at Macron vil klare å vinne valget, og peker på at alle de andre partiene har bedt sine velgere slutte opp om ham og ikke Le Pen. Hun tror heller ikke at et eventuelt terrorangrep i Frankrike før valget vil kunne vippe støtten over til den svært innvandringsfiendtlige motkandidaten.

-Jeg tror ikke det vil forandre noe. Jeg tror borgerne er intelligente nok til å forstå at terror ikke avhenger av hvem som sitter som president, men hvilken utenrikspolitikk landet fører, sier Joly.

Hun er mandag en snartur i Oslo for å lansere boken «Ulv i fåreklær», som nå er oversatt til norsk.

Les også: – Demokratiet har sviktet

Eva avslørte sine medpassasjerers «hemmelige liv»

Joly: – Økokrim er for lite og svakt