Per-Willy Amundsen: EØS tillater fri flyt av tiggere

EØS OG TIGGERNE: Justisminister Per-Willy Amundsen bekrefter utenlandske tiggeres rettigheter i EØS-avtalen Frp støtter.
EØS OG TIGGERNE: Justisminister Per-Willy Amundsen bekrefter utenlandske tiggeres rettigheter i EØS-avtalen Frp støtter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre-politiker Heidi Nordby Lunde mener utenlandske tiggere ikke har rett etter EØS-avtalen til å være i Norge. Nå slår justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) fast at EØS tillater tiggerne å være her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilreisende tiggere fra EØS-land kan ikke brødfø seg og bryter dermed med reglene for fri flyt av arbeidskraft i EØS-avtalen.

Det var budskapet fra Høyres stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde til ABC Nyheter 19. april, etter NRK Brennpunkts oppsiktsvekkende dokumentar «Lykkelandet».

Dokumentaren utløste på ny en debatt om tiggerforbud, noe Lunde ikke går inn for. Derimot mener hun selve EØS-avtalen tilsier at romfolk og andre utlendinger som tigger, kan utvises fra Norge.

– Dette er jo EØS-borgere. De har krav på innreise til Norge, men forutsetningen for den frie flyten er at de tilreisende må klare seg selv og ikke belaste det offentlige i landet de kommer til, sa Lunde.

– Det betyr ikke at du skal sitte med en kopp i hånda. Det burde være lett for politiet å identifisere, sier hun.

Les: – Rumenske tiggere oppholder seg her ulovlig

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EØS: Fri flyt av tiggere

Hva sier så justisminister Per-Willy Amundsen til Heidi Nordby Lundes tolkning av EØS-avtalen?

– Kan statsråden bekrefte at EØS-borgere uten inntekt, som livnærer seg med tigging og er uteliggere, bryter forutsetningene i EØS-avtalen for å være i Norge?

– Regelverket forhindrer faktisk ikke EØS-borgere fra å oppholde seg i Norge i inntil tre måneder av gangen og tigge, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen til spørsmålet fra ABC Nyheter.

– Det er bare EØS-borgere som blir en urimelig byrde for våre velferdsordninger, som kan miste oppholdsretten, legger han til i en epost.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dessverre kan ikke politiet benytte utvisning som virkemiddel i saker der en person står uten annen inntekt enn gjennom tigging, konkluderer Frp-statsråden.

Han trekker motsatt konklusjon av Heidi Nordby Lunde, som ikke ønsker forbud mot tigging.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette viser hvorfor det er så viktig med et forbud mot tigging for å få bukt med organiserte kriminelle som gjemmer seg bak tigging, sier Amundsen.

Les også: Romfolk ber politiet kaste ut bakmenn: – Det er flere sannheter bak tiggerkoppen

Avføring og søppel

Mens Brennpunkt-dokumentaren fokuserer på kobling mellom tigging, prostitusjon, menneskehandel og salg av dop, river flere bydeler i Oslo seg i håret over et annet problem med romfolk:

De som ligger ute, forsøpler parker, barnehager og andre offentlige områder - og legger igjen avføring.

Bydelsdirektøren i Nordstrand slår alarm i et brev om at barnehagenes lekeområder og utfluktsmål nå nærmest er ubrukelige på grunn av søppel og avføring, skriver Aftenposten.

Problemet med søppel og avføring har vedvart i flere år.

Justisminister Amundsen viser til at EØS-borgere kan være her i tre måneder uten lønnet arbeid, før de må ut. Men det er liten eller ingen kontroll med når noen reiser ut og kommer tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aftenposten forteller at også utviste, kriminelle rumenere dukker opp igjen på ny.

Gjennom Schengen-avtalen Norge deltar i, skal det ikke gjennomføres normal grensekontroll.

Den offentlige omtalen av problemer med rumenske statsborgere frustrerer naturlig nok vanlige rumenske borgere som bor og jobber her i Norge.

Les også: Senterpartiet avviser støtte til nasjonalt tiggeforbud

Les: Oslo bruker millioner på å rydde etter tiggere