Arbeiderpartiets landsmøte:Martin Kolberg vil ha Ap til å ta inn mer skatt

SKATTEKAMP: Martin Koblerg mener programkomiteen i Ap svekker muligheten til å gjennomføre politikk, ved ikke å gjeninnføre skattenivået fra den rødgrønne regjeringens tid.
SKATTEKAMP: Martin Koblerg mener programkomiteen i Ap svekker muligheten til å gjennomføre politikk, ved ikke å gjeninnføre skattenivået fra den rødgrønne regjeringens tid. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingsveteranen Martin Kolberg vil ha Ap-landsmøtet til å ta tilbake hver krone den blåblå regjeringen har gitt i skattelette.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Programkomiteen i Arbeiderpartiet foreslår at landsmøtet som åpnet torsdag, skal vedta å ta tilbake 15 av de 21 milliarder kroner i de årlige skattelettelsene Solberg-regjeringen har innført.

Men det syns Buskerud-representanten Martin Kolberg er for tynt, og går til skattekamp på landsmøtet:

– Det er for lite å ta tilbake bare 15 milliarder av det den borgerlige regjeringen har svekket statsfinansene med, sier Kolberg til ABC Nyheter etter at han fra talerstolen har markert sin støtte til en rekke forslag om å ta i mer på skattefronten, enn de 15 milliardene i økning fra dagens nivå.

– Vi skal ikke ha dårligere skatteinntekt enn det den rødgrønne regjeringen hadde fram til den borgerlige regjeringen overtok i 2013, sier Kolberg.

Les også: Støre: - Jeg er redd Høyre vil selge Kåre Willoch!

- Vi tar bare igjen det de fjerna

Kolberg illustrerer hvor mye 6 milliarder utgjør, ved å minne om at den summen er dobbelt så stor som det Ap fant rom for til kommunene i årets statsbudsjett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette handler om betydelige forskjeller for norske kommuner. Vi får vanskeligheter hvis vi ikke tar tilbake alt som er gitt i skattelettelser til landets rikeste, framholder Kolberg.

Størrelsen på de 6 milliardene uenighetene står om på Ap-landsmøtet, kan også illustreres med at statens samlede inntekter i 2017 antas å bli 1179 milliarder kroner i årets statsbudsjett.

– Vi beskyldes for skatteøkninger. Vi bare tar igjen det de har fjerna. Det verste er at skattelettelsen ikke har fungert, sier Kolberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Kolberg vil det svekke Arbeiderpartiets muligheter i regjering til å ta ansvar for våre svakeste og velferdssamfunnet.

Les også: Støre tror oljekompromiss vinner fram på Aps landsmøte

Arveavgift i det Ap-blå

Også partileder Jonas Gahr Støre var innom blåblå skattepolitikk i sin åpningstale tidsligere på torsdagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Høyre og Frp gir de 1600 rikeste i Norge over en halv million kroner i skattekutt i året hver - det dobbelte av hva en renholder tjener i året, sa Støre.

Derimot ser det ikke ut til at Arbeiderparti-landsmøtet kommer til å vedta gjeninnføring av arveavgiften som Solberg-regjeringen fjernet.

– Hva sier du til gjeninnføring av arveavgift, Kolberg?

– Jeg mener også at man bør utrede en form for arvebeskatning som rammer de rikeste. Det har aldri vært vår mening å ramme de som har en bolig eller hytte, men de aller rikeste.

Les også: Solberg og Støre i skatteduell