Arbeiderpartiets landsmøte:Støre: - Jeg er redd Høyre vil selge Kåre Willoch!

ÅPNET LANDSMØTET: Jonas Gahr Støre startet valgkampen med sin åpningstale på Ap-landsmøtet i Oslo torsdag.
ÅPNET LANDSMØTET: Jonas Gahr Støre startet valgkampen med sin åpningstale på Ap-landsmøtet i Oslo torsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Økte forskjeller er ingen naturlov, sa Jonas Gahr Støre i åpningstalen til Arbeiderpartiets landsmøte. Han angrep regjeringspartiene for deres utsalg av statlige interesser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk løs på en uttalelse statsminister Erna Solberg (H) kom med før påske, da han torsdag åpnet Arbeiderpartiets landsmøte i Oslo.

Solberg sa at vi ikke må politisere dette med økte økonomiske forskjeller.

– Som om økte forskjeller er en naturlov! utbrøt Støre og sa at det Norge trenger mer enn noen gang, er en statsminister som nettopp politiserer dette med økte forskjeller.

Nå partiet senere skal behandle utkastet til program, ligger det imidlertid ikke forslag om å reversere den borgerlige regjeringens opphevelse av arveavgift.

Arveavgift er noe av det viktigste verktøyet for omfordeling, er tesen fra den kjente franske økonomen Thomas Piketty.

– Det skal bli helt slutt på urettferdige skattekutt som ikke gir vekst og jobber, slutt på privatiseringsreformer som bare øker byråkratiet, lovet Støre derimot.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han angrep regjeringens planer om å selge fiskekvoter, vannkraft, jord og skog og industri.

– De vil selge oss ned i Telenor, Kongsberg-gruppen og Statskog. Selge flytoget og delprivatisere Statkraft.

– Ja, Høyre er så ivrige på å selge unna verdier at jeg er redd for at de vil selge Kåre Willoch! sa han og utløste latter.

Les også: Støre tror oljekompromiss vinner fram på Aps landsmøte

– Et skammelig samfunnsproblem

Støre gikk også til angrep på fleksibiliseringen av arbeidslivet i Norge, blant annet på byggeplasser han har besøkt.

Der har han snakket med ansatte i bemanningsbyråer som ikke får lønn i perioder uten oppdrag. De tør ikke å stå fram av frykt for å miste jobben.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– “Det nye arbeidslivet” kaller noen dette. Men dette er ikke noe nytt! Vi har hatt det sånn før. Da kalte vi det et løsarbeidersamfunn der arbeiderne so med lua i hånda. Nå står de med mobilen i hånda og venter på oppdrag, sa Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener dette er skammelig og et stort samfunnsproblem.

Ap-lederen varsler tiltak mot løsarbeidersamfunnet og ikke minst mot Solberg-regjeringens utvidelse i Arbeidsmiljøloven av adgangen til midlertidig ansettelse.

– Det mest midlertidige med denne lovendringen er loven selv, sa Ap-lederen.

Les også: Støre varsler innskrenkninger for bemanningsbyråer

Uføre og syke skal få arbeidsplikt

Ap-lederen anklaget dagens regjering for å bruke penger "som fulle sjømenn", og lover andre boller hvis han blir statsminister.

– Vi skal si åpent og ærlig at vårt løfte om at alle skal med, det betyr også at alle skal bidra, sa Støre og la til:

– Det betyr at plikt kommer før rett. Det betyr at er du syk, men kan jobbe noe, vel, da skal du det - jobbe noe. Det betyr at er du ung og ufør men kan bidra litt, så vil vi innføre en aktivitetsreform som innebærer at du får mulighet, men også en plikt til å bidra med det du kan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ikke komme med flyktningetall

På spørsmålet om asylsøkere og flyktninger var Jonas Gahr Støre denne gangen mindre konkret enn da han tallfestet et ønske om å ta imot 10.000 syriske flyktninger over to år.

Støre nøyde seg med å rose innvandreres innsats i samfunnet, eksemplifisert med personalet på sykehjemmet der hans far tilbrakte sine siste dager, og appellerte mot fremmedrykt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mener du i ettertid at det var noe i kritikken mot at du fastslo 10.000 for to år siden? Og hva syns du om dagens tempo i mottak av flyktninger, spurte ABC Nyheter da Støre møtte pressen etter sin åpningstale.

– For to år siden fulgte vi oppfordringen fra FNs høykommissær for flyktninger, som anbefalte å ta imot en flyktning per 1000 innbygger. Det var titusen over to år for Norge, og vi fikk et forlik om det i Stortinget. Jeg mener at hvis flere land hadde gjort som Norge, hadde vi fått en mindre flyktningekrise sommeren og høsten 2015, svarer Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I dag har vi en helt annen situasjon. Nå er det viktig at vi får bosatt og integrert de som har kommet som kvoteflyktninger og de som kom i det hektiske etteråret 2015. Da kommer vi ikke til å fastsette noe tall nå, før vi har sett hvordan det har gått, legger han til.

Les også: Ap dropper flyktningmål

Artikkelen er oppdatert