Löfven advarer Russland: – Det kommer til å gjøre veldig vondt

– Vi er fast bestemt på å forsvare svensk terrotorium. I det inngår også forsvaret av Gotland, sier Sveriges statsminister Stefan Löfven.
– Vi er fast bestemt på å forsvare svensk terrotorium. I det inngår også forsvaret av Gotland, sier Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske myndigheter har tatt konsekvensene av mer politisk ustabilitet og endret trusselbilde. Nå ruster Sverige opp for å være beredt dersom landet blir utsatt for aggresjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil sende et signal til alle som vurderer å angripe vårt territorium, at det kommer til å gjøre veldig vondt. Det skal ikke finnes noe sikkerhetspolitisk vakuum i Østersjøområdet. Det er naturligvis også et signal til Russland, sier Sveriges statsminister Stefan Löfven til Aftonbladet.

Onsdag besøkte han den svenske utposten i Østersjøen sammen med forsvarsminister Peter Hultqvist (S). Gotland ligger om lag 90 kilometer fra den svenske fastlandskysten og er Sveriges største øy.

Löfven landet på Visbys militære flyplass på Gotland i ett av forsvarets radarspanings- og stridsledelsesfly «Asken». I løpet av besøket rakk han også en prøvetur med terrengkjøretøyet RG32 «Galten» og stridsvogntypen 122.

Visby er den eneste byen på Gotland og er administrasjonssenter for Gotland kommune og Gotlands län. I 2010 hadde Visby 22.593 innbyggere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik kan Russland invadere Gotland

Permanent stridsstyrke

Øyas strategiske beliggenhet gjør at det svenske forsvaret er i gang med å ruste opp forsvarsverkene og styrke tilstedeværelsen.

Bakgrunnen for opprustningen er blant annet Russlands annektering av Krim og russernes styrkedemonstrasjon til lands, til vanns og i luften de senere år.

Det har også vært en økning i antall avskjæringer av fiendtlige fly og jakt på fremmede ubåter i den svenske skjærgården. I tillegg har Sverige vært rammet av flere alvorlige hackerangrep mot vitale samfunnsinteresser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I år 2000 ble det besluttet å legge ned samtlige regiment på Gotland. Nå er øya igjen satt høyt på den forsvarspolitiske dagsorden. Når den permanente stridsstyrken er på plass i sommer vil den telle drøyt 300 mann.

– Vi er fast bestemt på å forsvare svensk terrotorium. I det inngår også forsvaret av Gotland. Det er derfor vi forsterker vår forsvarsevne her, sa statsminister Stefan Löfven under sitt besøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Økt russisk trussel mot Sverige

– Nedrustningen gikk for langt

Ifølge Regeringskansliet er opprustningen et resultat av en avtale mellom partiene i Riksdagen.

– Regjeringen har i vårproposisjonen satset ekstra penger på forsvaret av Gotland gjennom å styrke «Stridsgrupp Gotland» med økt luftvernkapasitet. Dette er en del av de 500 millioner kroner ekstra som satses på totalforsvaret, opplyser forsvarsminister Peter Hultqvist.

På Aftonbladets spørsmål om det var feil å avvikle forsvaret av Gotland på 2000-tallet, svarer han slik:

– Muren hadde falt og man opplevde at det ikke fantes et like stort behov. Men jeg har nok alltid synes at Sverige generelt gikk for langt i nedrustningen, sier Löfven.

Han minner om at Sverige vil holde på alliansefriheten parallelt med at landet satser på eget forsvar og styrker forsvarssamarbeidet med andre land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra og med kommende sommer vil den svenske regjeringen gjeninnføre verneplikten etter at den ble definert som «hvilende i fredstid» i 2009. Beslutningen begrunnes med at den sikkerhetspolitiske situasjonen i Sveriges nærområde er blitt forverret, og at forsvaret ikke klarer å rekruttere nok frivillige, ifølge SVT.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Større forsvarsbudsjett i Sverige

Norge og Sverige styrker samarbeidet

I februar ble det kjent at det forsvarspolitiske samarbeidet mellom Sverige og Norge skal forsterkes.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) Foto: NTB scanpix
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) Foto: NTB scanpix

– Vi befinner oss i en ny situasjon der Europa og Norden står foran store sikkerhetspolitiske utfordringer, skrev forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og hennes svenske kollega Peter Hultqvist i et felles innlegg i Dagens Næringsliv.

Her viste de til Russlands sikkerhetspolitikk, ulovlig annektering av Krim og aggresjon i Ukraina-konflikten

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har ført til en ustabilitet og uforutsigbarhet som vi ikke har sett i Europa siden den kalde krigen, fastslo de to forsvarsministrene.

Den samme argumentasjon ligger til grunn for Sveriges økte fokus på Gotland.

– Vi innser Gotlands strategiske verdi, at den som har kontrollen over øya også har kontrollen over sjø- og luftrom i forhold til Baltikum. Gotland er også viktig for Finland og det svenske fastlandet, påpeker Sveriges statsminister.

Les også: Sverige gjeninnfører verneplikt