– Denne folkeavstemningen har ytterligere polarisert et allerede delt land

Silhengere av regjeringspartiet AKP vifter med flagg etter at ja-siden seiret i folkeavstemningen om grunnlovsendringer i Tyrkia.
Silhengere av regjeringspartiet AKP vifter med flagg etter at ja-siden seiret i folkeavstemningen om grunnlovsendringer i Tyrkia. Foto: Emrah Gurel / AP

Resultatet av folkeavstemningen i Tyrkia viser tydelig splittelsen i landet, sier den svenske Tyrkia-eksperten Paul Levin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er i høy grad i tråd med det meningsmålingene som kom like før valget viste – et svært knapt overtak for ja-siden, sier Paul Levin, som leder Institutet för Turkietstudier ved Stockholms universitet.

– Denne folkeavstemningen har ytterligere polarisert et allerede delt land. Retorikken har vært veldig hard og aggressiv, fremfor alt fra ja-siden, men også fra nei-siden, sier Tyrkia-kjenneren.

Levin peker på at det er vanskelig å få gjennomslag for så store forandringer uten å ha klar støtte i folket.

– At regjeringen presser gjennom en endring av landets styreform på denne størrelsen med et såpass lite flertall – når man har tapt for nei-siden i de tre største byene og det dessuten stilles mange spørsmål ved prosessens integritet – det skaper problemer med legitimiteten, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden