Tyrkias statsminister: – Ja-siden har vunnet

En stor folkemengde hadde møtt fram for å høre statsminister Binali Yildirim tale i Ankara.i)
En stor folkemengde hadde møtt fram for å høre statsminister Binali Yildirim tale i Ankara.i) Foto: Burhan Ozbilici / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias statsminister Binali Yildirim sier ja-siden har vunnet i folkeavstemningen om grunnlovsendringer. Opposisjonen krever omtelling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Uoffisielle tall viser et ja i folkeavstemningen, sa Yildirim da han søndag kveld talte til en folkemengde som hadde møtt fram for å feire resultatet foran regjeringspartiet AKPs kontorer i Ankara.

– Landet stemte, og det stemte ja, sa statsministeren, som takket velgerne. De mange frammøtte jublet og viftet med tyrkiske flagg.

Seieren var imidlertid knapp, og trekkes i tvil av opposisjonen. Med 99 prosent av stemmene talt opp, ledet ja-siden med 51,3 prosent av stemmene.

President Recep Tayyip Erdogan har ringt statsministeren og andre støttespillere for å gratulere.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan hilser på frammøtte tilhengere etter at han avga sin stemme under folkeavstemningen om grunnlovsendringer. Foto: Uncredited / AP
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan hilser på frammøtte tilhengere etter at han avga sin stemme under folkeavstemningen om grunnlovsendringer. Foto: Uncredited / AP


Krever omtelling

Opposisjonen i Tyrkia mener imidlertid at flere former for valgfusk preget søndagens folkeavstemning i landet. De to største opposisjonspartiene, CHP og prokurdiske HDP, krever omtelling.

Resultatet av valget ventes å ha store konsekvenser for Tyrkias politiske framtid, ikke minst i forholdet til EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valgdeltakelsen var på omkring 86 prosent, melder TV-stasjonen Haberturk ifølge Reuters.

Mer enn 55 millioner tyrkere hadde stemmerett under folkeavstemningen.

Hvis ja-siden vinner, vil 18 endringer i grunnloven tre i kraft. Tyrkias parlamentariske system vil da erstattes med et presidentsystem der statsministerposten avskaffes. President Recep Tayyip Erdogans makt vil økes kraftig.

Forvirring

Ifølge tyrkiske valgmyndigheter oppsto det forvirring rundt bruken av et spesielt stempel under avstemningen. Stempelet som var i bruk i mange valglokaler, var preget med ordet "ja", og ikke ordet "stem".

Velgere som ville stemme nei til grunnlovsendringene måtte derfor stemple "ja" på den delen av stemmeseddelen som var merket med "nei", opplyser lederen for valgkommisjonen Sadi Guven.

Det er uklart hvor mange valglokaler som var omfattet, men stemmesedler der det gale stempelet er brukt blir regnet som gyldige, ifølge tyrkiske valgmyndigheter.

Les også: Erdogan lover dødsstraff hvis ja-siden vinner folkeavstemningen

Les også: Historisk folkeavstemning splitter Tyrkia

Les også: President Erdogan har stemt