Valgobservatør i Tyrkia: Velgere står i kø

Velgere blir kontrollert i Diyarbakir, som ligger i de kurdiskbefolkede områdene sørøst i Tyrkia. Foto: Emre Tazegul / AP / NTB scanpix
Velgere blir kontrollert i Diyarbakir, som ligger i de kurdiskbefolkede områdene sørøst i Tyrkia. Foto: Emre Tazegul / AP / NTB scanpix

Allerede søndag morgen sto mange i kø for å avgi stemme under folkeavstemningen i Tyrkia, ifølge en dansk valgobservatør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nikolaj Willumsen fra partiet Enhedslisten befinner seg i havnebyen Izmir vest i Tyrkia, der han er valgobservatør for Europarådet.

Han forteller av folkeavstemningen går fredelig for seg, og at det allerede fra morgenen av var en kø av mennesker som ventet på å krysse av for ja eller nei til grunnlovsendringer på stemmeseddelen.

– Men det er ingen tvil om at situasjonen er bekymringsfull. Landet er i unntakstilstand, og de regjeringskritiske parlamentarikerne og journalistene blir fengslet. I løpet av valgkampen har det vært mange overgrep mot nei-kampanjens aktivister, sier Willumsen.

Velgerne skal stemme over hvorvidt president Recep Tayyip Erdogan skal få mer makt. Ifølge den danske parlamentarikeren er mange i Tyrkia redde for å uttrykke seg kritisk.

– Det er en enorm stor frykt her nede. Situasjonen er slik at hvis du uttrykker deg kritisk på Twitter mot regjeringen, så risikerer du å bli fengslet neste dag, sier Willumsen.

Les også:

I dag er det klart for historisk folkeavstemning i Tyrkia

Erdogan lover dødsstraff hvis ja-siden vinner

Historisk folkeavstemning splitter Tyrkia