USA ikke overrasket over nordkoreansk rakettest

Det hvite hus. Foto: AP / NTB scanpix
Det hvite hus. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Nord-Korea forsøkte søndag å skyte opp en missil, men testen skal ha vært mislykket. En amerikansk rådgiver sier at USA forventet testen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi behøver ikke øke ressursene som følge av dette. Vi er ikke overrasket over det, vi forventet det, sier en utenrikspolitisk rådgiver fra Det hvite hus til Reuters.

Rådgiveren er på besøk i Seoul sammen med visepresident Mike Pence, som søndag startet en ti dager lang rundtur i Asia i den sørkoreanske hovedstaden. Flyet med Pence og hans følge landet like etter rakettesten fra den nordkoreanske østkysten.

Ifølge både sørkoreanske og amerikanske myndigheter var testen mislykket.

Tviler på krig

Før besøket har kilder i Trump-administrasjonen uttalt at USA vurderer militære muligheter for å takle truslene fra Nord-Korea.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un vinker under militærparaden i hovedstaden lørdag. Søndag forsøkte landet å avfyre et missil. Foto: Wong Maye-e / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Nord-Koreas leder Kim Jong-un vinker under militærparaden i hovedstaden lørdag. Søndag forsøkte landet å avfyre et missil. Foto: Wong Maye-e / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Eksperter mener imidlertid det kun er en liten risiko for krig, selv om Nord-Korea har trappet opp den aggressive ordbruken og amerikanske marinefartøy har satt kursen mot den isolerte kommuniststaten.

– Nord-Korea er lukket inne i sitt eget land. Det de foretar seg er til innenriksbruk. Det er en situasjon som er meget vanskelig å forstå for oss i Vesten fordi det bygger på verdier og normer som er meget fremmede for oss, sier Geir Helgesen, direktør for Nordisk institutt for Asia-studier ved Københavns Universitet, til Ritzau.

Les også: Nord-Korea mislykkes med ny rakettest

Militærparade

Det er ikke kjent hvilket type missil Nord-Korea forsøkte å skyte opp. Tidligere har regimet avfyrt ballistiske missiler som kan utstyres med kjernefysiske våpen mot Japanhavet.

Rakettesten kommer dagen etter at Nord-Korea holdt en stor militærparade i hovedstaden Pyongyang for å markere fødselen til landets grunnlegger Kim Il-sung, bestefar til dagens leder Kim Jong-un.

Under paraden ble det vist fram nær 60 missiler, inkludert det som mistenkes å være ballistiske missiler som kan skytes opp fra ubåter.

Nord-Koreas mål er å utvikle langdistansemissiler som skal kunne treffe USAs fastland, noe president Donald Trump har sagt at han vil sørge for å stanse.

USA har 30.000 soldater i Sør-Korea, og visepresident Pence er ventet å ta opp spørsmål rundt rakettforsvarssystemet THAAD, som nylig ble utplassert i landet.

Les også: Nord-Korea skjerper tonen mot USA

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Nord-Korea sier landet er klar til å svare med motangrep dersom USA skulle angripe.

Britisk bekymring

Det er bekymringsfullt at Nord-Korea nok en gang har forsøkt å sende opp et missil under en våpentest, ifølge en reaksjon fra den britiske regjeringen.

– Vi har vært her før, og vi fortsetter å følge situasjonen, sier utenriksminister Boris Johnson i en uttalelse.

USAs president Donald Trump har ikke kommentert den mislykkede oppskytingen, men han er oppmerksom på at den har funnet sted, sier forsvarsminister Jim Mattis.

– Presidenten har ingen ytterligere kommentarer, legger han til.

Pyongyang har til nå gjennomført fem atomprøvesprengninger, og analyser av satellittbilder tyder på at landet forbereder en sjette sprengning.

Også tidligere har Nord-Korea skutt opp raketter fra kystbyen Sinpo. Tidligere denne måneden ble et ballistisk missil skutt opp fra området, rett før Trump skulle få besøk fra Kinas president Xi Jinping.

Les også:

Asia-forsker: – Faren for krig har ikke vært større siden 1994

Kina søker russisk hjelp i Korea-konflikten

Nord-Korea presenterer ubåtraketter

Xi ber Trump om å finne en fredelig Nord-Korea-løsning

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden